BNR spune ca subsidiarele de la Bucuresti ale bancilor elene sunt bine capitalizate si au lichiditate suficienta pentru a face fata „fara probleme“ unor eventuale retrageri masive din depozite. Bancile locale controlate de greci au o solvabilitate de 17%, confortabil peste minimul de 10% cerut de Banca Nationala. Surse din piata, citate de Ziarul Financiar, spun ca la finalul saptamanii trecute au avut loc mai multe sedinte la BNR pe marginea situatiei din Grecia.
„BNR poate sa intervina la solvabilitatea asta buna (…). Daca se introduce controlul capitalului in Grecia si bancile locale nu mai pot sa traga bani de la bancile-mama de acolo, atunci putem sa aplicam acordurile de compensare. Deocamdata, nu exista nevoie de lichiditate. Daca subsidiarele locale nu ar mai avea lichiditate, ar consuma tot ce au si titlurile de stat atunci putem cere activarea liniilor de finantare alternative cu mamele. Daca bancile-mama nu pot, atunci se poate suspenda dreptul de vot al actionarilor greci din subsidiarele din Romania. S-a discutat si cu EBA (Autoritatea Bancara Europeana – n.red.)“., a declarat, pentru Ziarul Financiar, Nicolae Cinteza, directorul directiei Supraveghere din BNR.
BCE nu va permite un colaps al bancilor elene
Banca Centrala Europeana nu va permite un colaps al creditorilor eleni deoarece s-ar crea un efect de domino, fiind afectate și alte banci europene, a declarat ministrul de stat Alekos Flabouraris, transmite Reuters.
Ce spun analistii romani
Marele compromis in privința Greciei il va face Europa, iar iesirea tarii din zona euro – Grexit- nu reprezinta un scenariu plauzibil in momentul de fata, considera Adrian Mitroi, profesor de investitii si finante comportamentale in cadrul Academiei de Studii Economice.
Europa cauta solutii
Astazi, la Bruxelles, incepe un summit extraordinar pe tema crizei din Grecia.