Bulgaria dar și Croația au în vedere aderarea la supravegherea bancară europeană, potrivit BCE.
Procedura presupune ca autoritatile competente din tara respectiva sa respecte si sa implementeze directivele BCE. Statul respectiv va putea apoi sa participe la dezbaterile din Consiliul de supraveghere al BCE si va avea acces la sistemul unic de supraveghere.
Daca un stat va inceta sa indeplineasca cerintele din mecanismul de stransa cooperare, BCE poate decide sa intrerupa colaborarea. BCE va putea lua masuri de interventie rapida in cazul in care bancile incalca sau risca sa incalce cerintele obligatorii de capital, solicitand bancilor sa ia masuri de corectie.
BCE a început să supravegheze băncile din zona euro la data de 4 noiembrie 2014.
Care ar fi avantajele? În primul rând, acesta asigură un tratament egal de supraveghere a băncilor în toată zona euro – ceea ce face mai ușor ca băncile să concureze în alte țări ale UE. În al doilea rând, având un supraveghetor comun pentru întreaga zonă, susține stabilitatea financiară transfrontalieră, spune membrul Consiliului de supraveghere, Pentti Hakkarainen, în discursul său recent din Stockholm.
O bancă are doar o mică parte din activitatea sa în jurisdicția sa de origine, dar cea mai mare parte a activității sale este găzduită în alte țări.
Uniunea bancară a fost înființată cu un mandat dublu pentru a menține siguranța și soliditatea sistemului bancar și, în același timp, pentru a sprijini integrarea financiară în țările participante. Mecanismul unic de supraveghere (SSM) poate profita de economiile de scară care provin din supravegherea băncilor din toate cele 19 țări din zona euro.
Deoarece SSM acoperă toate băncile din zona euro, câștigă o înțelegere profundă prin compararea băncilor între ele și prin compararea performanțelor relative cu același criteriu. Acoperirea largă și profunzimea informațiilor colectate dau cunoștințe substanțiale despre sistemul bancar în ansamblu. La rândul său, aceasta contribuie la o mai bună înțelegere a fiecărei bănci la nivel individual.
Pregătirea de către BCE a deciziilor de supraveghere privind instituțiile importante garantează că toate băncile beneficiază de același tratament dur și echitabil. Cadrul general SSM facilitează analiza egală pentru un număr mare de instituții similare, mai spune Pentti pentru BCE.