BCE a publicat astăzi prima sa evaluare a vulnerabilităților potențiale ale sectorului bancar din zona euro în urma izbucnirii coronavirusului (COVID-19). De asemenea, pe baza rezultatelor acestei evaluări, Banca Centrală Europeană a decis să extindă perioada în care recomanda băncilor să nu plătească dividende sau să cumpere acțiuni. Astfel, BCE a decis extinderea perioadei din octombrie 2020 până la sfârșitul anului.
BCE clarifică calendarul pentru restabilirea bufferelor
De asemenea, BCE oferă noi informații despre drumul probabil spre întoarcerea la normalitate, adică o ieșire treptată din măsurile extraordinare de scutire de capital și lichiditate, precum și calea de urmat în ceea ce privește măsurile de salvare operațională luate la începutul crizei.
BCE solicită, din nou, băncilor să nu plătească dividende și să nu cumpere acțiuni până în ianuarie 2021
„Nu vom solicita băncilor să înceapă să își refacă rezervele de capital înainte de a atinge apogeul epuizării capitalului, ceea ce se preconizează că va avea loc în 2022. Este cu atât mai important să încurajăm băncile să își utilizeze acum rezervele de capital și de lichiditate pentru a continua să se concentreze asupra împrumuturilor, menținând în același timp standarde solide de subscriere, declară președintele Consiliului de supraveghere”, Andrea Enria.
Banca Centrală Europeană (BCE) și-a extins astăzi recomandările către bănci privind distribuțiile de dividende și rambursările de acțiuni până la 1 ianuarie 2021 și a solicitat băncilor să fie extrem de moderate în ceea ce privește remunerația variabilă. De asemenea, a clarificat că va acorda suficient timp băncilor să-și reîncorporeze bufferele de capital și lichidități pentru a nu acționa în mod pro-ciclic.
Potrivit BCE, această recomandare actualizată privind distribuțiile de dividende rămâne temporară și excepțională și are ca scop păstrarea capacității băncilor de a absorbi pierderile și de a sprijini economia în acest mediu de incertitudine excepțională.
BCE va analiza dacă această poziție rămâne necesară în al patrulea trimestru al anului 2020, ținând cont de mediul economic, stabilitatea sistemului financiar și fiabilitatea planificării capitalului. Odată ce scad incertitudinile economice, băncile pot lua în considerare reluarea plăților de dividende, se precizează in comunicat.
BCE se așteaptă ca băncile să exercite o moderație extremă asupra remunerației variabile pentru a economisi capitalul în criză
În același scop, și anume păstrarea capacității băncilor de a absorbi pierderile și de a sprijini împrumuturile pentru economia reală, BCE a transmis, de asemenea, o scrisoare către bănci, solicitându-le să fie extrem de moderate în ceea ce privește plățile cu remunerare variabilă, mai exact bonusurile. În cazul în care acest lucru nu este posibil, băncile ar trebui să amâne o parte mai mare a remunerației variabile și să ia în considerare plățile în instrumente, de exemplu acțiuni la banca angajatoare. Abordarea BCE cu privire la dividende și remunerare este conformă cu recomandarea Comitetului european pentru riscuri sistemice, se arată în comunicat.
„Crearea unor rezerve de capital și lichidități puternice de la ultima criză financiară a permis băncilor ca in această criză să continue sa acorde împrumuturi pentru gospodării și întreprinderi și, prin urmare, să contribuie la stabilizarea economiei reale”, a declarat Andrea Enria, președintele Consiliului de Supraveghere.
„Prin urmare, este cu atât mai important să încurajăm băncile să-și folosească bufferele de capital și de lichidități acum pentru a continua să se concentreze pe această sarcină generală- împrumuturile”, afirma Enria.