BCE a publicat astăzi prima sa evaluare a vulnerabilităților potențiale ale sectorului bancar din zona euro în urma izbucnirii coronavirusului (COVID-19).
În urma acestei analize, președintele Consiliului de supraveghere, Andrea Enria, subliniază că șocul macroeconomic actual are o amploare fără precedent și este încă nesigur cum va evolua în viitor, inclusiv impactul său asupra sectorului bancar. „Știm că anul acesta scăderea PIB va fi cea mai severă pe timp de pace pentru economia europeană. Dar perspectivele economice rămân condiționate de prea multe variabile incerte, inclusiv o posibilă reapariție puternică a infecțiilor, însoțită de măsuri mai stricte”, a scris într-un material Enria.
Potrivit oficialului european, analiza proiectează două scenarii macroeconomice: proiecția macroeconomică centrală (scenariul central), care este încă cel mai probabil să se materializeze și alternativa – un scenariu sever, care presupune o reapariție puternică a infecțiilor însoțite de măsuri de prevenție mai stricte.
„Scenariul central prevede că PIB-ul zonei euro va scădea cu 8,7% în acest an, urmat de o crestere de 5,2% în 2021 și 3,3% în 2022. În acest scenariu, până la sfârșitul anului 2022 epuizarea totală a capitalului pentru sectorul bancar din zona euro va fi de 1,9%, reducerea capitalului mediu de nivel 1 (CET1) mediu de la 14,5% la 12,6%. Majoritatea băncilor ar ajunge la o epuizare maximă a capitalului în 2022. În cadrul acestui scenariu central, opinia noastră este că sectorul bancar din zona euro va rămâne, în totalitate, bine valorificat și poate continua să îndeplinească funcția principală de a acorda credite economiei reale.
Cu toate acestea, un scenariu mai sever este, de asemenea, plauzibil, spune Enria. In scenariul sever, PIB-ul ar scădea cu 12,6% în acest an și va crește cu doar 3,3% în 2021 și cu 3,8% în 2022. „Pe scurt, vom avea o recesiune mult mai profundă și o recuperare mult mai lentă decât în scenariul central. În cadrul scenariului sever, raportul total CET1 al sectorului bancar din zona euro ar scădea, în medie, cu 5,7 puncte procentuale, ajungând la 8,8% până la sfârșitul anului 2022. O astfel de reducere accentuată a fondurilor proprii ale sectorului s-ar dovedi provocatoare și câteva băncile ar trebui să ia măsuri pentru a continua să îndeplinească cerințele minime de capital”, scrie Enria.
Potrvit oficialului BCE, exista un anumit confort din faptul că reformele de reglementare bancara din ultimul deceniu „au adus de fapt sectorul bancar într-o poziție în care, în general, este suficient de rezistent pentru a face față unui șoc de o magnitudine nemai intalnita în Uniunea Europeană”.
Si totusi, președintele Consiliului de supraveghere al BCE recomandă, în final, ca „autoritățile bancare să fie gata să ia măsuri suplimentare în cazul în care situația economică se deteriorează”.