Dupa cum BankingNews.ro anunta ieri AICI, BCR a diminuat avansul pentru creditele ipotecare standard acordate in cele mai mari orase din Romania. Potrivit unei opinii BCR, remisa BankingNews, in acest moment banca a recurs la acest demers dupa ce a gasit solutii diferentiate de calibrare a riscului de creditareare, astfel incat stabilitatea creditarii sa nu fie afectata excesiv. Reprezentatii Bancii Comerciale atrag din nou atentia ca adoptarea Legii darii in plata a dus la aceasta situatie si cer responsabiliate si echilibru din partea tututor partilor implicate.
Iata opinia BCR privin reducerea avansului pentru clientii situati in marile orase
„Problema de accesibilitate data de cresterea avansurilor la creditele ipotecare standard, este o consecinta directa a Legii Darea in Plata. BCR nu si-a dorit si nici nu a planificat vreodata cresterea avansurilor la credite, ci s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare si mai accesibil finantator imobiliar din Romania. BCR a fost prima banca care a initiat exclusiv creditarea in moneda nationala, introducand in acelasi timp ofertele de dobanda fixa pe termen lung (5 si 10 ani).
In conditiile create de legea Darea in Plata, avem o abordare prudentiala si am calibrat riscul de creditare, dar analizand evolutiile pietelor regionale, am gasit solutii diferentiate, astfel incat sa ne putem sprijini clientii si sa asiguram stabilitatea creditarii ipotecare, in limita noii paradigme.
Ca urmare, BCR a luat decizia de a diminua avansul pentru creditele ipotecare standard acordate in cele mai mari orase din Romania de la 35% la 25%, in baza urmatoarelor argumente:
– piata imobiliara din orasele medii si mari a cunoscut o dinamica accelerata, dar in acelasi timp cunoaste un grad de lichiditate crescut
– decizia de a aborda in mod segmentat piata, in functie de capacitatea de absorbtie si lichiditatea regionala, ne permite sa oferim solutii adecvate, deoarece marea majoritate a solicitarilor clientilor nostri se concentreaza in aceste centre urbane de marime mijlocie si mare
– solutia noastra vine in sprijinul clientilor care sunt obligati sa detina un avans considerabil avand in vedere nivelul de pret mai ridicat al locuintelor din orasele medii si mari.
In acelasi timp, subliniem inca o data problemele de constitutionalitate, de risc financiar si de efect economic negativ al Legii Darea in Plata. In termeni de politici publice, care sa sprijine calitatea si accesibilitatea locuirii, legea Darea in Plata a fost o lovitura pentru toti clientii din Romania. Studiile noastre de impact au demonstrat amanarea cu pana la 8 ani a achizitiei unui camin. Consideram aceasta situatie inacceptabila in comparatie cu realitatea si nevoile tinerilor din Romania. Credem ca este nevoie de responsabilitate, echilibru si solutii realiste in ce priveste legislatia in acest domeniu”.