BCR a redus, începând cu luna septembrie, comisioanele percepute pentru plățile interbancare în euro în Comunitatea Europeană, pe care le aliniază la nivelul celor aplicate plăților similare în lei. Noile comisioane percepute de BCR reprezintă, în acest moment, cele mai mici costuri percepute de o bancă din România pentru astfel de plăți, potrivit băncii.
Astfel, comisionul perceput de BCR pentru plățile interbancare în lei efectuate la ghișeul bancar (15 lei în cazul persoanelor fizice și maxim 13 lei pentru persoane juridice, în funcție de valoarea plății), precum și cel aplicat la tranzacțiile prin internet banking (3 lei pentru persoane fizice și cel mult 12 lei pentru persoane juridice) va fi valabil și pentru transferurile interbancare în euro efectuate către țări din Comunitatea Europeană (zona SEPA) realizate prin aceleași canale de plată.
Reducerea comisioanelor pentru plățile interbancare în euro are în vedere punerea în aplicare a Regulamentului UE care prevede alinierea, pâna la 15 decembrie 2019, a costurilor plăților transfrontaliere în euro la cele aferente plăților naționale corespondente.
Comisioanele aplicate de BCR vor fi valabile pentru toate plățile efectuate în România, cât și către băncile din Zona Unică de Plăţi în Euro (Single Euro Payments Area – SEPA). Din zona SEPA fac parte toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, la care se adaugă Elveţia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Monaco și San Marino.
Comisioanele nu se modifică pentru tranzacțiile efectuate în țări care nu fac parte din zona SEPA, respectiv 0,20% din valoarea plăților efectuate la ghișeele băncii, și 0,10% din valoarea plăților efectuate prin internet banking pentru persoane fizice și 0,15% pentru persoane juridice; comisioanele aplicate în cazul acestor plăți au o valoare minimă de 25 de euro.
Ce este zona SEPA?
Zona unică de plăţi în euro – Single Euro Payments Area – SEPA este acea zonă geografică în care nu există diferențe între plățile fără numerar în euro, naționale sau transfrontaliere.
SEPA are o arie largă de cuprindere: 34 de ţări, peste 500 de milioane de locuitori, în jur de 9.300 de instituţii ce oferă servicii de plăţi la nivel european.
Zona geografică SEPA cuprinde statele membre ale Uniunii Europene:
Statele zonei euro: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania;
Statele zonei non-euro: Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Danemarca, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Suedia și Marea Britanie;
la care se adaugă Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia, Monaco și San Marino.
SEPA se va extinde şi în următoarele teritorii, considerate parte a Uniunii Europene (Art. 299 Tratatul de la Roma): Martinica, Guadalupe, Guiana Franceza, Reunion, Gibraltar, Azore, Madeira, Insulele Canare, Ceuta și Melilla şi Insulele Aland.
Potrivit datelor ARB, 25 de instituţii de credit şi 7 sucursale ale băncilor din Uniunea Europeană oferă plăţi SEPA Credit Transfer în euro și două instituții de credit oferă SEPA Direct Debit în euro.