BCR acordă circa 1.000 de credite ipotecare lunar, dar există și luni în care se acordă 1.300 – 1.400 de credite, a spus astăzi Dana Demetrian, vicepreședinte responsabil de divizia retail a BCR, într-o conferință de presă.
„Acordarea creditului poate dura între 1-3 luni, din momentul în care se depune cererea și până când clientul aduce și garanția aferentă, iar din cei care solicită un credit circa 60 – 70% iau un împrumut. Valoarea medie a unui credit imobiliar este de aproximativ 40.000 de euro”, a mai spus aceasta.
Din producția nouă de credite o pondere de circa 60- 70% este reprezentată de împrumuturile Prima Casă, a mai spus șefa diviziei retail a BCR, menționând că din plafonul de garații pentru 2017, de 2,5 miliarde de lei, statul mia are de alocat circa 500 de milioane de lei.
„BCR a primit un plafon de 555 de milioane de lei, iar din punct de vedere al aprobării financiare acesta a fost consumat la o lună după primire, deci la finele lunii aprilie, însă mai sunt întârzieri ale dosarelor din cauza procedurii de aprobare a Fondului (FNGCIMM)”, a menționat Demetrian.
Aceasta a spus că banca pregătește și credite ipotecare standard care să poată fi accesate de tineri, care de regulă nu pot lua un astfel de împrumut din cauza avansului mai ridicat.
„Probabil că va trebui să mai treacă un an sau un an și jumătate ca să reușim să adaptăm produsele standard pentru tineri. Anul trecut în martie (înainte de intrarea în vigoarea a legii privind darea în plată n.r.) aveam produse stadard cu condiții apropiate de Prima Casă, cu un avans de circa 15%, ceea ce nu este un avans mare”, a reamintit Dana Demetrian.
Pentru a susține o rată de circa 1.000 de lei, clienții au nevoie de un venit de circa 2.500 – 3.000 de lei, aceasta fiind și media salariilor celor care accesează împrumuturi standard de la BCR, media avansului achitat de client fiind de 20-25%.
În timp ce debitorii din cadrul programului Prima Casă au vârste cuprinse între 30 și 35 de ani, cei care accesează un credit standard au, în medie, 40 – 45 de ani.
Creșterea ratelor, un risc îndepărtat
Pe întreg portofoliul de credite ipotecare al BCR, gradul de îndatorare al clienților este de 40 – 50%, iar pe portofoliul de credite noi acesta este în jurul a 40%. Chiar dacă unii clienți au un grad de îndatorare de circa 60%, e vorba de clienți cu venituri mari, care nu reprezintă un risc, și care de regulă nu sunt la prima locuință cumpărată, a spus Dana Demetrian.
Cel mai mare risc care planează asupra celor cu credite imobiliare este cel de creștere a ratelor din cauza majorărilor dobânzilor interbancare, dar BCR nu îl vede ca pe un risc imediat.
„În prezent nu vedem evoluții importante ale factorilor ce ar putea genera o alertă pentru bancă, din perspectiva creșterii riscului. Oricum, creșterea costurilor aferente creditelor este mai miciă decât ceea ce vedem în Austria, Cehia sau Slovacia. Nu s-au semnalat creșteri importante de dobândă pentru perioada următoare, dar câtă vreme se optează pentru o dobândă fixă, volatilitatea nu este o problemă pentru client. Noi (BCR) am optat doar pentru o dobândă fixă”, a spus Demetrian.
Potrivit studiului „Evoluții în creditarea retail”, realizat de BCR, în prezent prețul activelor imobiliare este cu 25% sub nivelul din 2006 și cu 10%peste nivelul din 2013, ceea ce face din România piața cu a doua cea mai înceată creștere de prețuri din spațiul est-european.
În momentul de față nu există semnale de alarmă privind o supra-încălzire a pieței. Astfel, nu se observă o creștere a numărului investitorilor în imobiliare prin credit și nici o dezvoltare accelerată a numărului de agenții imobiliare, arată studiul BCR.
În ultimii zece ani, BCR a acordat peste 100.000 de credite imobiliare, 51% din aceasta fiind credite Prima Casă. De altfel, banca a finanțat circa 25% din debitorii programului guvernamental.
Un calcul realizat de BCR arată că o rată de 989 de lei poate crește cu 20% din majorarea cu 2% a Robor, la un împrumut cu dobândă variabilă. Calculul a fost făcut pentru un credit de 170.000 de lei, acordat pe 25 de ani. În schimb, pentru creditele cu dobândă fixă, cum sunt o mare parte din cele acordate de BCR, nu există acest risc al creșterii ratei.