Parlamentarii Iulius Firczak și Bogdan Alin Stoica depuneau în 5 martie un proiect de lege la Senat prin care Banca Naţională a României puteau prelua atribuţiile ANPC, devenind astfel, pentru prima dată, autoritate naţională competentă cu protecţia consumatorilor de produse şi servicii fianciar-bancare. Schimbarea era deja vizată de BNR, în 2022 Mugur Isărescu transmitea Parlamentului că la nivelul Băncii Naționale a României au fost elaborate propuneri legislative prin care dorea preluarea acestor responsabilități.
Inițiatorii specificau că proiectul avea avizele necesare, având loc consultări cu Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, ANPC, în plan intern, iar în plan extern a fost consultată Banca Centrală Europeană.
Potrivit actelor depuse, proiectul avea avize favorabile de la Banca Naţională a României, Consiliul Economic şi Social Consiliul Legislativ și Negativ de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Între timp, proiectul și-a urmat cursul, iar senatorii din comisiile importante au dat aviz Negativ iniţiativei legislative ce propune preluarea de către Banca Naţională a României a atribuţiilor ANPC ca autoritate naţională competentă cu protecţia consumatorilor de produse şi servicii financiar-bancare.
Presedinții celor două comisii importante – Comisia pentru buget finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital și Comisia economică, industrii şi servicii au decis să trimită un raport comun semnat de Daniel Zamfir și Nicolae Neagu, cu aviz negativ.
Proiectul a primit avize NEGATIVE la:
Comisia economică, industrii şi servicii
Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital
Comisia pentru afaceri europene
Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi
Avize POZITIVE de la:
Comisia pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei și inteligență artificială
Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări
Reamintim că Senatul este prima cameră sesizată, dar aceste voturi negative retrâng șansele ca propunerea legislativă să nu fie adoptată. Camera Deputaților este cameră decizională.
Citeste si