Banca centrala a inceput in toamna anului trecut un ciclu de relaxare a politicii monetare, miscarile fiind receptate rapid de catre piata interbancara, prin scaderea dobanzilor sub cea de politica monetara. Si totusi, semnalul dat de BNR nu este vizibil in agentiile bancare. Ce scuza gaseste seful BNR pentru aceste miscari lente ale bancilor comerciale?
„Observam o transmisie rapida de la politica monetara in piata interbancara si cea a tilurilor de stat si o intarziere a transmisiei in piata bancara. Credem ca intarzierea va fi recuperata si in urmatoarea perioada si o buna parte din deciziile noastre se vor reflecta si in piata creditului. Specialistii inteleg mesajul nostru de astazi. Nu comunicam astazi ce vom face in luna mai. Am explicat in comunicat judecatile si mecanismele care au justificat aceasta intarziere si o buna parte dintre decizii se vor reflecta la nivelul bancilor comerciale. Din pacate pentru Romania, ciclul de reducere a dobanzii s-a suprapus peste o scadere a intermedierii financiare care a intarziat transmisia financiara”, a precizat Mugur Isarescu.
Daca bancile nu opereaza aceste schimbari de micsorare a dobanzii, pe cine avantajeaza aceasta reduceri a dobanzii cheie?
„Singurii castigatori sunt Ministerul Finantelor si bancile care se finanteaza intre ele”, a afirmat analistul economic Florin Catu. „In rest, aceasta decizie nu inseamna nimic pentru populatie, pentru creditare. Banca Nationala incearca, pe de alta parte, sa tinteasca nivelul de curs, sa continue politica de consiliu monetar, in perspectiva aderarii la euro”, a mai spus acesta.
„Aceasta decizie nu face altceva decat sa ajute statul sa se imprumute mai ieftin. Ajuta si bancile, pentru ca le ofera posibilitatea de a continua imprumuturile catre stat, principalul lor client”, a declarat si economistul Liviu Voinea