Raportul macroeconomic al Băncii Trasilvania arată că sectorul construcțiilor a crescut în februarie cu 4.6% lună/lună și cu 10.7% an/an (cel mai bun ritm din mai 2016), conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În primele două luni ale anului curent acest sector intensiv în capital și forță de muncă a consemnat un avans de 8.4% an/an, evoluție influențată și de relansarea investițiilor publice (componenta inginerie civilă a urcat cu 34.3% an/an).
Pe de altă parte, statisticile Băncii Naționale a României (BNR) indică deteriorarea poziției externe a economiei interne în perioada ianuarie-februarie 2018: deficitul de cont curent s-a intensificat cu 138.9% an/an (la 172 milioane EUR), investițiile străine directe s-au redus cu 3.2% an/an (la 794 milioane EUR), iar datoria externă totală a crescut cu 1.7% ytd la 95 miliarde EUR (cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014).
În ședința de tranzacționare de vineri piața financiară a resimțit climatul din piețele internaționale și factorii interni. Pe piața monetară ratele de dobândă au înregistrat fluctuații marginale: overnight la 1.11%/1.40%.
ROBOR la trei luni a stagnat la 2.07%, iar ROBOR la șase luni s-a redus cu un punct bază la 2.41%. Curba randamentelor s-a deplasat marginal în sus: rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani în urcare cu un punct bază la 4.41%. La licitația suplimentară statul a atras 20 milioane RON prin obligațiuni scadente în aprilie 2024, la un cost mediu anual de 4.18%. La BNR, EUR/RON a stagnat la 4.6611, iar USD/RON s-a consolidat la 3.7778 lei, se arată in raportul – BT Daily.
ERSTE Bank – Inflaţia, la maximum în luna aprilie
ERSTE consideră că rata anuală a inflației va continua să crească luna aceasta şi a majorat prognoza de inflație pentru finele finele anului, de la 3,6% la 3,7%, peste limita superioară a intervalului țintit de BNR.
„Rata anuală a inflației IPC va continua să crească în aprilie pe fondul majorării prețurilor administrate la gaze naturale și a scumpirii țigărilor. Cu toate acestea, aprilie ar putea reprezenta vârful inflației anuale, pe care îl estimăm la 5,2%.
Inflația anuală ar urma să rămână la un nivel ridicat până în toamnă și să coboare apoi, în noiembrie-decembrie, spre limita superioară a intervalului țintit de BNR, însă estimăm că va depăși această limită la finele anului”, se arată în raportul Erste Bank.