Banca Nationala a Romaniei, prin vocea purtatorului de cuvant, Dan Suciu, a raspuns astazi acuzatiilor venite din partea avocatului Gheorghe Piperea. Acesta sustine ca rectificarea bugetara nu se poate face fara „avizul prealabil al BNR”. Mai mult, avocatul sustine ca aceste calcule eronate au fost alcatuite cu intentie.
Iata reactia BNR:
”Domnul Piperea tine cu tot dinadinsul sa mai demonstreze inca o data cat de nepriceput sau rauvoitor este in ceea ce priveste BNR. Domnia sa sustine ca orice proiectie de buget e „aprobata” de BNR. In ce lege a vazut asta? In ce lume a vazut asta? BNR nu are nicio competenta in a aproba sau dezaproba politici bugetare si e cel putin aberant sa vezi ca cineva cu pretentii de specialist face asemenea afirmatii. Iar in ceea ce priveste Comitetul de Supraveghere Macroprudentiala… care sa zicem ca ar putea sa se implice in așa ceva (si care e cu totul altceva decat BNR), legea de functionare inca nu e activa.”, a declarat pentru STIRIPESURSE.RO, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR.
In razboilul „gaurii din buget” de 10 mld lei a fost invocat si Consiliului Fiscal. Atat seful PSD, Liviu Dragnea, cat si avocatul Gheorghe Piperea au aratat cu degetul si spre institutia condusa de Ionut Dumitru.
Si acesta a reactionat la acuzatiile aduse la adresa Consiliului Fiscal. Bancherul a explicat pentru Romania Libera, ca institutia pe care o conduce nu avizeaza rectificarile bugetare.
Iata si pozitia Presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru:
„Nu comentez atacul in sine, dar pot sa va explic situatia. Anul trecut, fata de a doua rectificare bugetara, executia bugetara a aratat venituri totale mai mici cu 13,3 miliarde de lei. Proportia cea mai mare, covarsitoare, este din fondurile europene.
Noi, Consiliul Fiscal, nu avizam bugetul, executiile bugetare. Oricum, opinia noastra este doar consultativa si oricum, am precizat, cu toate ocaziile pe care le-am avut anul trecut, ca partea de fonduri europene este posibil sa nu se facă”, a precizat Ionut Dumistru pentru Romania Libera.
De ce s-a supraestimat partea de fonduri europene?
„Acest lucru a fost facut de absolut toate guvernele, din anul 2007, de la aderare incoace. Intotdeauna se face calculul astfel, daca am spatiu bugetar: cam cat as putea sa atrag fonduri europene maximal? Pun in buget suma aceea, astfel incat sa am asigurata in buget cofinantarea, sa nu poata sa spuna nimeni ulterior: „N-am luat fonduri europene pentru ca n-am luat cofinantarea”. Am bani in buget. Daca trag fonduri europene, am de unde sa iau cofinantare”, a mai explicat Ionut Dumitru.
Gheorghe Piperea a afirmat ca proiectul de buget si, respectiv, proiectele de rectificare a acestuia, nu intra in procedurile de aprobare fara avizul prealabil al BNR si al Consiliului Fiscal”.
Avocatul a criticat BNR si Consiliul Fiscal pentru ceea ce el numeste ”o adevarata nebunie” in baza carora s-au facut doua rectificari bugetare pozitive de catre Guvernul Ciolos.
„Executia bugetara pe anul 2016 arata o estimare de venituri de 236 mld lei si o colectare de doar 222 mld lei. Aici nu mai este o chestie de politica de tip psd-Dragnea, e o constatare a macro-prudentilor din Consiliul fiscal si din BNR, preluata de ziarele de specialitate de azi”, a scris avocatul pe pagina personala de Facebook.
Avoatul a continuat sa explice cititorilor sai ca „proiectul de buget si, respectiv, proiectele de rectificare a acestuia, nu intra in procedurile de aprobare fara avizul prealabil al BNR si al Consiliului Fiscal”.
„Este o adevarata nebunie cand te uiti in urma si vezi ca au fost doua rectificari bugetare, una in august 2016 si alta in noiembrie 2016. Evident, cu calcule si estimari de fiecare data. In plus, proiectul de buget si, respectiv, proiectele de rectificare a acestuia, nu intra in procedurile de aprobare fara avizul prealabil al BNR si al Consiliului Fiscal. Ele nu pot trece neobservate de acesti cerberi a-toate-vazatori”.
Gheorghe Piperea continua acuzatiile si induce opiniei publice ideea ca cele doua institutii au estimat intentionat calculul bugetar.
„S-ar putea spune ca macro-prudentii din BNR si din Consiliul Fiscal nu au vazut enorma greseala de calcul si estimare bugetara. Daca ar fi asa, atunci mai degraba respectivii ar trebui sa demisioneze urgent, si nu sa continue sa dea lectii de prudenta bugetara si de educatie financiara a populatiei. Mai credibil este ca, de fapt, macro-prudentii au stiut despre ce e vorba si au tacut in mod interesat”, mai afirma in postarea sa avocatul Gheorghe Piperea.
Ce prevede LEGEA
„In derularea procesului bugetar, responsabilitațile revin: Parlamentului, Guvernului, Ministerului Economiei si Finanțelor, autoritaților administrației publice locale, precum si ordonatorilor de credite (institutiile publice cu personalitate juridica).