Datele INS indică intensificarea deficitului balanței comerciale cu bunuri cu 21% an/an la 12 miliarde euro în perioada ianuarie-septembrie, evoluție determinată de majorarea importurilor cu 5.1% an/an la 63.9 miliarde euro, pe fondul mix-ului relaxat, pro-ciclic și nesustenabil de politici economice, potrivit unei analize macroeconomice a Băncii Transilvania.
Importurile cresc cu 5% iar exporturile doar cu 2%
Exporturile de bunuri au urcat cu 2% an/an la 51.8 miliarde EUR la nouă luni. BT se așteptă la decelerarea ritmurilor anuale ale exporturilor și importurilor totale (bunuri și servicii) la 4.1%, respectiv 7.3% în 2019, pe fondul finalului ciclului economic din Zona Euro (principalul partener economic).
Potrivt BT, evoluțiile din piețele financiare internaționale și știrile interne au avut impact pe piața financiară în ședința de tranzacționare de luni. În sfera pieței monetare ratele de dobândă au crescut pe scadențele foarte scurte: overnight la 2.25%/2.53%. ROBOR la trei luni s-a consolidat la 2.97%, iar ROBOR la șase luni a urcat cu un punct bază la 3.06%.
Banca centrală a continuat seria licitațiilor “depo”, pe șapte zile, la rata de dobândă de 2.50% pe an, volumul adjudecat urcând la 4.9 miliarde RON (nivelul maxim din ultimele trei săptămâni).
Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă s-au majorat, avansul fiind mai pronunțat pe scadențele medii-lungi: la 10 ani cu patru puncte bază la 4.30% (maximul de la începutul lunii august).
Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de titluri scadente în septembrie 2023 și s-a împrumutat cu 792 milioane eli (peste volumul programat de 500 milioane RON), la un cost mediu anual de 3.86%, în urcare cu șase puncte bază comparativ cu nivelul de la licitația din octombrie, se mai arata in analiza.
În cadrul ultimei ediții din acest an a „Raportului trimestrial asupra inflației”, BNR a actualizat scenariul central pe economia internă (prin încorporarea celor mai recente evoluții macro-financiare, externe și interne), reducând prognozele pentru dinamica anuală a prețurilor de consum la final de 2019 (cu 0.4 puncte procentuale la 3.8%) și sfârșit de 2020 (cu 0.3 puncte procentuale la 3.1%).