Dan Suciu, purtator de cuvant al BNR a explicat ca Romania este pregatita pentru orice scenariu, insa tara noastra nu este direct vizata de problemele Greciei si ca nu vede valabil nici termenul de „victima colaterala”. „N-as putea specula foarte mult, dar sa nu uitam ca euro este moneda implicata in aceasta ecuatie. Nu pot sa fac o speculatie acum legat de piete. Nu Romania este in centrul atentiei aici. Nu cred ca termenul de „victima colaterala” ni se potriveste. Nefiind in zona euro. E greu de stabilit care vor fi consecintele, ” a comentat Suciu la o emisiune TV.
Suciu a explicat ca bancile grecesti din Romania si-au luat toate masurile necesare. „Am luat, oricum, toate scenariile posibile in calcul. Suntem pregatiti.” este mesajul de la BNR.
„Ceea ce vreau eu sa spun este ca orice masura care vizeaza bancile grecesti nu vizeaza bancile din Romania cu capital grecesc. Bancile cu actionariat grecesti sunt pregatite pentru orice situatie si influenta aceasta pe care multa lume se teme va fi foarte redusa.”
„Depozitele sunt garantate. Pentru cei care au depozite de pana la 100.000 euro, sunt garantate printr-o schema clasica de garantare”, a spus Suciu.
In ceea ce priveste „Grexitul”, Suciu spune ca acesta este ultimul act si nu va avea loc maine, iar daca se va ajunge la iesirea Greciei din uniunea monetara, vor avea loc schimbari politice, dincolo de cele economice, fiind un proces care dureaza.
„Tehnic, nu exista mecanismul de iesire. Cert e ca de acum intram in zone necartografiate, ceea ce, din perspectiva evolutiei Greciei, nu e incurajator. Efectele pe piata din Romania sunt secundare. Nu suntem subiectul acestor probleme, nu suntem in zona euro, putem sa privim cu calm, dar cu interes”, a mai spus oficialul BNR.
Efectele secundare se vor resimti: cursul euro va inregistra fluctuatii in zilele urmatoare.
Europa de EST, expusa Grexitului!
“Stresul financiar” al Europei a fost analizat de Capital Economics care arata ca Europa de Est este extreme de expusa Grexitului! Serbia si Bulgaria, care au granita cu Grecia, sunt considerate cele mai vulnerabile piete de frontiera, in cazul unui Grexit, in special daca evenimentul ar provoca stres financiar in zona euro.
România a fost mentionata la rândul ei ca unul dintre statele cele mai expuse la iesirea Greciei din uniunea monetara.
Mai mult, subsidiarele bancilor elene in Macedonia, România si Bulgaria arata legaturile financiare directe ale acestor tari cu Grecia, la fel ca restul zonei euro.
In Macedonia, de exemplu, bancile din Grecia detin o cota de piata de circa 20%.
„Probabilitatea ca exit-ul Greciei din zona euro sa declanseze incetinirea economica in Europa de Est este in crestere”, avertizeaza Capital Economics.
Investitiile grecesti in România, prin banci si companii, se ridica la aproape 13,5 miliarde de euro. Pe piata româneasca, cele patru mari banci elene, Eurobank, NBG, Alpha Bank si Piraeus Bank, aveau in toamna anului trecut o expunere totala de 12 miliarde de euro, in scadere cu echivalentul a 2,5 miliarde de euro fata de nivelul din 2011, potrivit datelor Autoritatii Bancare Europene.
Investitorii din Grecia au plasat in capitalul social al companiilor din România 1,74 mld. euro, ceea ce reprezinta 4,5% din tot capitalul strain adus in afacerile locale, conform datelor Registrului Comertului. Dupa valoarea soldului capitalului social din companii, Grecia este al saselea investitor din economia locala. Prin intermediul unor companii precum Coca-Cola HBC, Stirom, Frigoglass, ICME Ecab si Jumbo, grecii au o prezenta importanta in industria bauturilor racoritoare, in productia de sticla si de vitrine frigorifice, de cabluri pentru sectorul energetic, in industria alimentara si in retail.
Grecia a intrat in Uniunea Europeana in 1981, la scurt timp dupa Portugalia si Spania, fiind unul dintre membrii fondatori ai zonei euro.