Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei. „In sedinta din 2 mai 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit”, se arata intr-un comunicat al BNR.
Banca centrala a aplicat ultima reducere de dobanda in martie 2012, de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.
Pe de alta parte, CA-ul BNR a decis joi sa ingusteze coridorul simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale anterior, motivand ca masura va tempera volatilitatea dobanzilor.
Cum incurajeaza BNR profitul bancilor
Incepand din data de 3 mai 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an fata de 1,25%.
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) anticipau, la inceputul lunii februarie, ca banca centrala va mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25%, precum si nivelurile rezervelor minime obligatorii pe tot parcursul acestui an.
Acestia preconizeaza ca, la finalul anului 2014, BNR ar putea relaxa politica monetara, prin reducerea dobanzii la 4,75% in luna decembrie.