Bogdan Preda, Director Executiv Relatii Publice si Institutionale in cadrul Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, evidentiaza – intr-un interviu acordat publicatiei online www.bankingnews.ro – faptul ca noua organizatie patronala vizeaza printre altele continuarea discutiilor cu reprezentantii Asociatiei Romana a Bancilor pentru stabilirea agendei/proiectelor comune.
Totodata, oficialul Patronatului Bancilor spune ca noua entitate doreste si participarea efectiva a ARB la proiectele Consiliului, cat si implicarea Bancii Nationale a Romaniei, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, mijloacelor mass-media si a altor organizatii.
”Vrem sa identificam metode si proiecte eficiente care sa deserveasca atat comunitatea/clientii, cat si angajatii bancilor, cu importante valente informative, etice, de responsabilizare si educationale inclusiv pe partea de Agenda Consumatorului”, subliniaza Bogdan Preda.
– Care sunt principalele prioritati pentru primele sase luni de existenta a Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, acum dupa ce entitatea a fost inregistrata la tribunal?
– Prioritatile CPBR tin de consolidarea agendei noastre ca organizatie patronala si de demararea initiativelor pe care le consideram cele mai importante in aceasta faza. Printre acestea enumeram:
* consolidarea dialogului cu autoritatile (BNR, Guvern, Parlament etc.);
* continuarea discutiilor cu ARB pentru stabilirea agendei/proiectelor comune;
* demararea discutiilor cu partenerii sindicali;
* identificarea de metode si proiecte eficiente care sa deserveasca atat comunitatea/clientii, cat si angajatii bancilor, cu importante valente informative, etice, de responsabilizare si educationale inclusiv pe partea de Agenda Consumatorului;
* se doreste si participarea efectiva a ARB la aceste proiecte, cat si implicarea BNR, ANPC, mass-media si a altor organizatii;
* conlucrarea si stabilirea unei agende comune cu alte organizatii patronale similare din alte tari ale UE.
– Cate banci (care sunt acestea?) s-au interesat de procedurile de inscriere in noua organizatie profesionala fondata de BCR, BRD, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank si, potrivit semnalelor primite, cate dintre acestea vor adera efectiv in urmatoarea perioada?
– Initiativa infiintarii CPBR a fost de la inceput deschisa participarii altor banci. Suntem in dialog permanent cu jucatorii de pe piata bancara in privinta subiectelor care tin de progresul industriei, fie ca acestia isi doresc sau nu sa devina membri ai CPBR in viitorul apropiat.
– Are Consiliul Patronatelor Bancare din Romania un obiectiv, pentru acest an, in privinta cooptarii unui anumit numar de membri noi si, in ce masura, isi poate derula activitatea si isi poate atinge tintele mizand numai pe baza sustinerii celor patru membri fondatori?
– Atributele celor patru banci care compun CPBR (peste 45% din total active si peste o treime din angajati raportat la total banci din sistem) ne confera sustinerea necesara in vederea demararii procesului de consolidare al organizatiei. In acelasi timp, asa cum am anuntat inca de la infiintare, CPBR este o organizatie deschisa tuturor jucatorilor din piata bancara care ne impartasesc preocuparea pentru progresul si dezvoltarea industriei, nu una care coopteaza membri noi dupa formule sau algoritmi netransparenti.
– Va exista o campanie de atragere de noi membri, vor fi initiate discutii cu oficialii tuturor bancilor din Romania? Cum se va derula practic procesul de redimensionare a Consiliului?
– CPBR nu are in intentie o campanie de strangere de adeziuni. Suntem preocupati mai mult de construirea unei organizatii patronale solide, bazate pe principii sanatoase care sa contribuie la cresterea increderii in sistemul bancar. Astfel, orice banca din Romania care impartaseste principiile CPBR si doreste sa fie reprezentata si la nivel de patronat, va fi binevenita sa ni se alature.
– De ce este important pentru o banca sa fie membru al Consiliului Patronatelor Bancare si ce avantaje are in comparatie cu aceeasi calitate de membru al Asociatiei Romane a Bancilor?
– Prezenta unei banci in CPBR are de-a face cu interesul acesteia de a fi reprezentata in cadrul primei organizatii patronale de acest gen din Romania. Pe langa acesta insa, apartenenta la CPBR consideram ca va reprezenta si o optiune explicita a bancilor de a se implica in directiile de actiune enumerate anterior. Cum am mai spus, noi consideram ca CPBR si ARB sunt organizatii complementare, acesta fiind motivul pentru care bancile fondatoare ale CPBR sunt in continuare si membre ale ARB.