BRD, a doua bancă locală ca mărime, și-a prezentat astăzi rezultatele financiare raportând un profit net de 763 de milioane de lei pentru 2016, în creștere cu 63% față de 2015, rezultat atât din creșterea activității, cât și din controlul ferm al costurilor și diminuarea costului de risc, prin curățirea bilanțului, a spus astăzi noul director general al băncii, Francois Bloch, în cadrul unei conferințe de presă.
Șeful BRD a comentat și pe marginea noilor provocări pentru mediul bancar, venite din schimbarea legislației, dar și ca urmare a evenimentelor recente de pe scena politică și din societate.
Banca are până acum o cotă de piață de circa 5% pe segmentul notificărilor de „dare în plată”, respectiv circa 350 de notificări.
„În ciuda deciziei Curții Constituționale (în urma căreia numărul de notificări de dare în plată putea scădea semnificativ, deoarece CCR a făcut necesară demonstrarea impreviziunii n.r.) nu am schimbat politica riguroasă de provizionare”, a spus Francois Bloch, menționând că banca așteaptă primele decizii ale instanțelor asupra notificărilor, pentru a face eventuale ajustări.
În ceea ce privește creditele în franci elvețieni, Bloch a subliniat că banca a gestionat aceste împrumuturi încă de când Banca Națională a Elveției nu a mai controlat evoluția cursului. De altfel, BRD a avut în portofoliu un număr infim de credite în franci elvețieni.
Răspunzând întrebării unui jurnalist, legat de protestele anti-Guvern din ultimele zile, și cum se poziționează față de acestea, Bloch a spus că le consideră un „exercițiu de democrație”, menționând că, personal se ferește să facă aprecieri deoarece îi vine greu să disocieze postura de individ de aceea de reprezentant al unei corporații. Legat de același subiect, șeful BRD a mai declarat că, în general, pentru companii, implicit pentru clienții BRD, instabilitatea și lipsa de predictibilitate sunt dăunătoare.