Încercarea BNR de a contracara inflația nu mai este de actualitate, astfel că economiștii din bănci se așteaptă ca la a treia ședință de politică monetară de mâine, 4 aprilie, BNR să mențină dobânda actuală de 7%. Mai mult, cei mai mulți analiști consideră că Banca Centrală va menține această valoare pe tot parcursul anului 2023. Veștile bune vin din economie unde, potrivit economiștilor ING Bank, vom vedea o inflație de o singură cifră din luna august. Pentru clienții cu credite la bancă, bancherii vorbesc despre stabilizarea acestora într-un culuoar de 6-8%, însă sunt și vești mai optimiste care vorbesc despre un ROBOR sub rata cheie de 7%.
Ciprian Dascălu: BNR menține rata de politică monetară neschimbată
“Ne așteptăm ca BNR să mențină rata de politică monetară neschimbată la 7,00%, in ședința Consiliului din 4 aprilie, în conformitate cu astepările din piață. Prin urmare, acest lucru se conturează în mare parte ca un non-eveniment, poate cu câteva indicii în comunicatul de presă cu privire la potențialele modificări minore, dacă există, în perspectiva inflației, care urmează să fie actualizată la reuniunea din 10 mai, arata Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR.
Dobânzile se vor stabiliza în culoarul de 6-8%
”Rata cheie va ramane neschimbată pe tot parcursul anului 2023. Managementul lichidității, instrumentul de politică preferat al BNR, va fi utilizat în mod activ în trimestrele următoare, în funcție de cursul EUR/RON și de datele provind inflația”. Prin urmare, potrivit BCR, ratele dobânzilor de pe piața monetară în lei ar trebui să se tranzacționeze în culoarul de 6,00- 8,00% pe tot parcursul anului 2023, arata analiza BCR semnata de Ciprian Dascălu.
Inflația de bază a atins un vârf în februarie la 15,1% și este de așteptat să scadă mai lent în trimestrele viitoare
Ciprian Dascălu
Valentin Tătaru: ROBOR la 3 luni va rămâne sub dobânda cheie
De altfel, această previzionare este menținută și de economistul ING Bank, Valentin Tătaru. Potrivit analizei sale, ING se așteaptă ca BNR să mentina dobânda cheie la 7,00% pe tot parcursul anului 2023, dar ” cu un indice Robor la 3 luni sub rata dobânzii de politică monetară și aparente presiuni de creștere a ratei de schimb EUR/RON, am putea avea parte de un ton moderat agresiv”, spune acesta.
Acesta consideră că surplusul foarte mare de lichiditate din acest inceput de an este o chestiune de care BNR se va ocupa fie prin mijloace permanente (de exemplu intervenții asupra cursului valutar) fie, dacă e nevoie, prin operațiuni pe piețele deschise (precum licitații de depozite).
Inflația scade vizibil. În august vedem o singură cifră
“Credem că, începând cu luna martie (când ne așteptăm ca inflația să atingă 14,2%) și, mai ales, cu luna aprilie (deocamdată, credem că inflația va fi în jurul ratei de 11,5%), tendința dezinflaționistă va deveni evidentă. Avem o previziune mai veche de 7,4% la final de an 2023, pe care o menținem. Deși piața a ajustat această rată, prin consens, aducând-o între timp mai aproape de estimarea noastră, credem că piețele ar putea fi încă surprinse de nivelelereduse din luna aprilie, și mai ales de cele din lunile august-septembrie, când rata ar trebui să ajungă în final la o sigură cifră. Pentru BNR, totuși, acesta este deja scenariul principal, conform celui mai recent Raport asupra inflației, din moment ce nu ne așteptăm la o schimbare a poziției sale privind politica monetară”.
Economistul ING subliniaza ca economia pare a fi într-o formă destul de bună, dat fiind contextul, iar ING va menține estimarea de creștere a PIB-ului de 2,5% pentru anul 2023, cu o creștere trimestrială mică, dar pozitivă, de 0,2% pentru primul trimestru.
Surplus de lichiditate și ajustarea cursului valutar
“Avem in continuare un surplus generos de lichiditate pe piața interbancară. Estimăm că acest surplus va rămâne în jurul valorii de 21 miliarde lei în februarie, foarte aproape de cifra lunii ianuarie, care probabil a marcat cel mai ridicat nivel de până acum. Credem că acest context de lichiditate foarte mare nu este extrem de apreciat de BNR, deoarece ar putea intensifica presiunea asupra deprecierii ratei de schimb valutar. Recenta creștere a ratei de schimb EUR/RON ar putea oferi oportunitatea de a reduce din excesul de lichiditate în lei.
Ne așteptăm ca surplusul de lichiditate să revină la nivele întrucâtva mai normale (respectiv 5 -10 miliarde lei) în următoarele 1-2 luni, deși nu pot fi excluse nivele mai reduse, dacă se intensifică presiunile asupra cursului de schimb valutar. Privind mai departe, presiunile inflaționiste rezonabil moderate ar putea fi un bun argument pentru ca banca centrală să mediteze la o ajustare în sus a ratei EUR/RON în decursul acestui an”, spune valentin Tătaru.
Analiștii OTP Bank: Creșterea economică va fi de 2,8%, iar inflația va atinge pragul de 6,5%. Dobânzile vor fi stabile
Ratele dobânzilor vor rămâne stabile, după ce BNR va opri ciclul de majorare a ratei de referință, care ar putea rămâne la nivelul actual până la jumătatea anului, potrivit unei analize a OTP Bank.
„Piața se așteaptă ca acest nivel de politică monetară să nu fie depășit, ci chiar redus, ciclul de oprire a majorării ratelor fiind sugerat și de curba generală a randamentelor”, spun analistii.
În trimestrul al doilea, impactul prețurilor alimentelor se va reduce treptat
“Prognozele arată că proporția prețurilor serviciilor va rămâne relativ constantă pe parcursul anului, în schimb tendința sugerează că impactul prețurilor alimentelor se va reduce treptat, mai ales din al doilea semestru. Prin urmare, un declin rapid al inflației este esimat din luna aprilie”, potrivit analizei OTP Bank.
Reamintim ca BNR a majorat ratele de dobândă de referință de la 2,00% în ianuarie 2022 la 7,00% în ianuarie 2023.