Dupa ce Valentin Lazea dadea sfaturi oamenilor bogati cum sa-si imparta banii in depozite mai mici, bancile anunta BNR ca au inregistrat deja astfel de cereri. Sa-si sparga romanii depozitele, la sfatul reprezentantului BNR? Dupa ce BankingNews.ro a scris ca nu este in regula sa dai sfaturi ce impun asemenea masuri, Mugur Isarescu se vede nevoit sa iasa si sa corecteze aceste scapari, sa linisteasca clientii. Mai mult, guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca Banca Centrala nu trebuie sa-si faca griji pentru clientii bogati.”Nu vreau sa ma pun in situatia penibila sa dau sfaturi unui om bogat”. Domnia sa a mai explicat ca nu sunt motive de ingrijorare: „Nu este un motiv de spargere a depozitelor. In cursul diminetii am primit stiri ca unii au inceput sa-si scada depozitele, daca au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor”, a spus Mugur Isarescu.
Exista si alte metode de a securiza banii
El a explicat ca atunci cand un investor ajunge sa detina sume mari in banci, de ordinul milioanelor de euro, inseamna ca si-a asumat un risc. „Altminteri, ai si alte optiuni, poti sa cumperi titluri de stat, obligatiuni”, a afirmat Isarescu, dupa ce anterior a mentionat ca nu doreste sa dea sfaturi oamenilor bogati in privinta modului in care sa-si plaseze disponibilitatile.
Depozitele sub 100.000 euro sunt sigure!
Si cei cu depozite mai mici au inceput sa-si faca probleme, dupa criza si masurile absurde din Cipru. Clientii se tem ca banii din banci nu sunt in siguranta si intr-o criza simila ca cea din insula, toti vor pierde bani. Mugur Isarescu ii linistete pe clientii cu economii de sub 100.000 de euro ca nu au motive sa-si faca griji.
Guvernatorul BNR a aratat ca 100.000 de euro, suma garantata pentru un deponent la o banca, reprezinta o suma mare pentru o tara ca Romania. „Avem garantata aceasta suma. Avem inclusiv miscarea rapida a acestor depozite in alte banci care functioneaza, cu distribuirea ulterioara la ghisee”, a continuat Isarescu.
In cazul bancilor cu capital cipriot, Isarescu a aratat ca activele acestora reprezinta doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin Romania, banca al carei actionar majoritar – Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.
A doua banca din Cipru prezenta in Romania, Bank of Cyprus, detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc.
Miscari de capital si in bancile din Romania!
Vicepresedintele Raiffeisen Bank, James Stewart, a declarat ca unii clienti de la banci mici din Romania, printre care banci cipriote si elene, au mutat in ultimele 10 zile depozitele la institutii de credit mai mari, considerandu-le mai sigure.