Băncile se înghesuie să atragă tot mai mulți clienți pe segmentul de carduri. Dacă înainte de criză puțini creditori nu aveau comision la retragerea de numerar la ATM-urile proprii și de administrare a contului curent, acum puține bănci mai practică aceste costuri.
Principala condiție pentru a avea acces la gratuități este ca beneficiarul să încaseze veniturile prin banca respectivă.
Chiar dacă noii clienți nu produc mulți bani pe segmentul carduri, pot fi atrași către alte produse bancare generatoare de venit. Așa că, pe lângă gratuități, clienții pe carduri primesc și reduceri la dobânzile la credite sau la alte servicii.
Unele bănci au mers până la anula comisioanele de retragere de la bancomatele din țară sau străinătate, în timp ce altele oferă, în plus, și Internet sau Mobile Banking gratuit.
Băncile mari se întrec în gratuități
Înainte de criză, Banca Transilvania era una dintre puținele bănci mari care nu comisiona retragerea de bani de la ATM. Recent, aproape toate băncile mari i s-au alăturat. Un semnal puternic l-a dat anii trecuți BCR, cea mai mare bancă de la noi, care anunța că nu mai percepe niciun comision pentru retragerea de bani de la bancomatele proprii, pentru administrarea contului curent atașat cardului sau pentru administrarea propriu-zisă a cardului.
La finele lui 2016, una dintre cele mai generoase oferte de pe piață a venit de la Raiffeisen Bank. Instituţia a plusat față de concurență și nu percepe comision de retragere numerar sau interogare sold de la niciun bancomat din România. În plus, oferă gratuit serviciile de Internet Banking și Mobile Banking, ca și pe cel de Direct Debit, banca suportând și comisionul interbancar pentru plata facturilor. Este vorba de comisionul ce trebuia achitat de client dacă achita factura pentru un furnizor de utilități care avea contul deschis la o altă bancă decât Raiffeisen Bank. Condiția este ca suma încasărilor lunare în cont să fie de minimum 2.000 de lei.
Iată că principala condiție (însă nu general valabilă) pe care băncile o pun clienților este să încaseze veniturile prin bancă. Multe bănci nu limitează categoria veniturilor la salarii ci includ aici și chiriile, pensiile, ajutoarele de șomaj sau încasări lunare care depășesc o anumită sumă de bani. Această sumă minimă poate fi de câteva sute de lei, cum este cazul UniCredit Bank, care a fixat o limită de 700 de lei, sau poate urca la câteva mii de lei – cazul Raiffeisen Bank.
Retrageri de numerar gratuite peste tot în lume
Pentru a atrage clienții, unele bănci au plusat, lărgind numărul de bancomate de unde banii pot fi retrași gratuit. Astfel, Marfin Bank a anulat comisionul de retragere cash de la bancomate pentru toate ATM-urile din țară. Idea Bank oferă, până la finalul anului, gratuitate pentru retragerea de cash de la orice bancomat din țară sau străinătate, în timp ce Intesa Sanpaolo Bank nu percepe comision pentru retragerile de la peste 10.000 de bancomate ale băncii din 12 țări. UniCredit Bank are de asemenea o ofertă de retrageri gratuite de la bancomat în toată rețeaua grupului.
Alegeți facilitățile potrivite
Comisionul de retragere numerar este cel mai vizibil cost perceput de bancă, mai ales de când creditorii au fost obligați să îl afișeze la fiecare tranzacție.
La fel de importante sunt însă comisioanele de administrare a contului curent, de administrare a cardului, de consultare a soldului la bancomat sau de obținere a unui extras de cont.
Pe de altă parte, unele bănci nu au optat neapărat pentru gratuități, ci oferă bonusuri generoase celor care cheltuiesc o anumită sumă de bani prin bancă sau care păstrează un anumit sold pe card, în decursul unei luni. În funcție de valoarea bonificației, un client ar putea fi mai câștigat dacă alege un astfel de card decât unul care oferă gratuități.
De exemplu, Bank Leumi a încercat să atragă clienții prin asigurarea unor dobânzi avantajoase pentru sumele cheltuite la comerciant sau păstrate pe card. Astfel, pentru un disponibil de 2.000 de lei pe card dobânda este de 2% pe an și se acordă în lunile în care a existat acest disponibil. Banca oferă de asemenea salariaților care își încasează banii prin Bank Leumi o reducere de 0,5% la dobânda creditelor. Cardul potrivit ar fi așadar cel care oferă gratuități sau bonificații pentru operațiunile pe care le faceți adesea, dar și costuri de administrare mici.
Ofertele băncilor
Publicaţia online www.BankingNews.ro face o trecere în revistă a celor mai avantajoase carduri de debit fără comisioane oferite de bănci. Ne-am uitat însă și la comisioanele percepute pentru operațiunile efectuate la alte bănci. Ne-am oprit asupra acelor bănci care au comision zero la retragerea de bani de la bancomatele proprii, așa cum apar ofertele acestora, afișate pe propriile site-uri. Iată cum arată ofertele.
BCR, cea mai mare bancă locală, nu percepe comision pentru administrarea contului curent atașat cardului sau pentru administrarea cardului și nici pentru operațiuni de interogare sold sau retragerea de bani de la ATM-urile băncii. Banca percepe însă un comision de minimum 15 lei pentru retragerea de bani de la casieriile BCR sau de la ATM-urile altor bănci. De asemenea, interogarea soldului la ATM-urile altor bănci costă 4,5 lei. Banca asigură gratuit, o dată pe lună, un extras de cont, dacă acesta este solicitat pentru maximum o lună în urmă.
BRD a inclus gratuitățile în pachetele pentru salariați. Un astfel de pachet include un anumit număr de retrageri gratuite și de interogare sold la bancomatele băncii. În funcție de convențiile semnate cu angajatorul, administrarea pachetului de servicii și a cardului atașat poate fi gratuită. Comisionul pentru retragerea de numerar de la alte bănci este de 1% din sumă plus 5 lei.
Banca Transilvania nu percepe comision pentru emiterea și administrarea anuală a cardului și nici pentru retragere de bani de la bancomat. Banca percepe un comision de 0,5% din suma retrasă plus 2,5 lei pentru retragerea de bani de la ATM-urile altor bănci. De asemenea, percepe un comision de 30 de bani pentru interogarea soldului la bancomatele proprii.
Raiffeisen Bank a anulat anul trecut comisionul pentru emitere și administrare card, retragere de numerar sau consultare sold la ATM-ul oricărei bănci din România. Condiția este ca, lunar, în contul curent atașat cardului să se încaseze minimum 2.000 de lei.
UniCredit Bank nu percepe comision pentru emitere card, pentru retragerea de bani de la bancomat, interogare sold la ATM-urile băncii, pentru cei care își încasează veniturile recurente printr+un cont deschis la bancă. Gratuitățile sunt valabile în rețeaua națională și internațională a grupului. Retragerea de bani de la bancomatele altor bănci este comisionată cu 1% din sumă plus 2,5 lei, dar nu mai puțin de 5 lei. Pentru consultarea soldului la alte bănci care oferă această facilitate, clienții UniCredit Bank plătesc 2,5 lei. Extrasul de cont se emite de asemenea gratuit. Comisionul anual de administrare a cardului este însă 25 de lei.
Alpha Bank oferă celor care încasează salariul prin bancă pachetul Alpha Salary, ce poate fi atașat la trei oferte de cont curent, în fiecare caz comisionul de retragere de bani de la ATM-urile băncii fiind zero.
Bancpost are un pachet salarial pentru care nu percepe comisioane de retragere bani de la bancomatele proprii. De asemenea, soldul poate fi consultat gratuit și plata facturilor se poate face de asemenea cu costuri zero, în schimbul unui comision lunar de 5 lei, în acest cost fiind incluse serviciile de Internet Banking și Mobile Banking
ING Bank nu percepe comision celor care își încasează veniturile prin bancă pentru următoarele servicii: administrare card, administrare cont și internet banking, retragerile la ATM-ul ING Bank precum și interogare de sold. Totusi, pentru retragerile de la altă bancă din România se achită un comision fix de 5 lei pe tranzacție.
Garanti Bank nu percepe comision pentru emitere și interogare sold la bancomatele Garanti Bank și nici comision de administrare pentru cei care își încasează salariile, ajutoarele de șomaj sau alte forme de venit prin contul respectiv. Retragerea de bani de la bancomatele altor bănci este taxată cu 0,5% din sumă, până pe data de 27 februarie 2017. După această dată, comisionul devine de 2 lei. Interogarea soldului la ATM-urile altor bănci costă un leu.
Piraeus Bank are, de asemenea, pentru salariații sau pensionarii care își încasează veniturile lunare prin bancă, un card pentru care nu percepe comision la retragerea cash de la bancomat. Comisionul de administrare anuală este zero. Interogarea soldului la ATM-urile băncii este de asemenea gratuită, ca și eliberarea de extras de cont. Pentru retragerea de numerar de la alte bănci se percepe un comision de 0,5% din sumă plus 2,5 lei. Comisionul anual de administrare este de 10 lei.
Intesa Sanpaolo Bank nu percepe comision pentru retragerea de numerar de la bancmatele Intesa, CEC Bank și Euronet celor care își încasează salariul prin cont. Comisionul de administrare și de interogare sold este de asemenea zero. Dacă la contul de salariu este atașat un card Visa Inspire, atunci retragerile sunt gratuite la peste 10.000 de ATM-uri ale Intesa Sanpaolo Bank, din 12 țări unde este prezentă banca. Comision de retragere cash de la alte bănci, pe teritoriul țării, este de 0,5% din suma retrasă plus 2,5 lei.
Credit Europe Bank nu percepe comision de retragere numerar de la bancomatele proprii celor care își încasează salariul prin bancă. Emiterea cardului este gratuită, iar banca oferă până la 1,2% dobândă pe an pentru sumele din contul curent. Pentru administrarea contului curent se percepe însă un comision de 3 lei lunar. Retragerea de bani de la bancomatele altor bănci se va comisiona cu 0,5% din sumă plus 2,5 lei. Nu se percepe comision de interogare sold.
Libra Internet Bank are în portofoliu cardul MasterCard Libra free, pentru care comisionul de administrare și de administrare a contului curent este zero. De asemenea, comisionul de retragere bani de la bancomatele Euronet este zero. Pentru retragerea de cash de la bancomatele altor bănci comisionul perceput este de 0,5% din sumă plus 2,5 lei.
Idea Bank oferă la rândul său un card cu comision zero pentru retragere numerar la oricare ATM din țară sau din străinătate, până la finalul lui 2017. Facilitatea este valabilă pentru 15 retrageri pe lună. Condiția este ca titularul să încaseze prin bancă, să achite la comercianți sau să facă tranzacții pe internet de minimum 700 de lei pe lună. Administrarea contului curent costă 2 lei pe lună, iar interogarea soldului costă un leu.
Banca Românească nu percepe comision de emitere card sau de retragere bani din rețeaua de bancomate proprii de la cei care își încasează salariul prin bancă. Totuși, pentru interogarea soldului la ATM-urile băncii comisionul este de 50 de bani, iar pentru aceeași operațiune efectuată la ATM-urile altor bănci comisionul este de 1,5 lei. Extrasul de cont pentru ultimele zece tranzacții se emite gratuit. Retragerea de numerar de la bancomatele altor bănci se comisionează cu 0,5% din suma retrasă plus 2,6 lei.
Marfin Bank nu percepe, pentru cei care încasează salariul prin bancă, comision de administrare a contului curent, de retragere bani de la orice bancomat din România. Interogarea soldului este gratuită de asemenea.
Banca Comercială Feroviară are la rândul său în ofertă carduri cu costuri zero. De exemplu, contului curent Primus, cu zero comision pentru deschidere și administrare, i se poate asocia un card de debit Maestro Expres Standard pentru care banca nu percepe un cost de emitere sau administrare anuală și nici de retragere numerar de la ATM-urile băncii. Consultarea soldului se comisionează cu un leu, iar pentru retragerea de cash de la ATM-urile altor bănci se pecepe un cost de 0,75% din sumă, minimum 4,5 lei.