După semnalele tot mai clare de încetinire economică în zona euro și tensiunile comerciale crescânde dintre UE și SUA, Banca Centrală Europeană se apropie de un nou moment de cotitură. În ciuda faptului că inflația a început să scadă, opiniile din interiorul BCE rămân împărțite.
Economiștii privesc cu atenție următoarea ședință de politică monetară din aprilie, unde o nouă reducere a dobânzii de referință pare tot mai probabilă – mai ales în contextul introducerii unor noi tarife vamale de către SUA. În opinia economistului-șef al ING, Carsten Brzeski, noile tensiuni comerciale ar putea fi factorul decisiv care să determine BCE să reducă încă din luna aprilie dobânda-cheie cu 25 de puncte de bază.
Carsten Brzeski: Noile tensiuni comerciale, factor decisiv ca BCE să reducă dobânda-cheie în luna aprilie
Minuta ședintei din martie a Băncii Centrale Europeane confirmă ceea ce mulți analiști bănuiam deja: în cadrul BCE au început să apară diferențe tot mai clare de opinie cu privire la momentul unei noi reduceri a dobânzii-cheie.
După ședința din martie, Consiliul guvernatorilor a doptat o poziție de tip deschiși să reducem dobânzile, dar și precauți în fața unor riscuri noi. Între timp, anunțurile privind noile tarife comerciale din partea SUA, făcute aseară, au schimbat semnificativ contextul, crescând probabilitatea unei noi tăieri de dobândă la următoarea ședință din aprilie.
Pasajul cel mai relevant din minuta BCE se referă la perspectiva politicii monetare. La acea ședință, devenise evident că în rândul membrilor BCE existau deja diferențe semnificative de opinie.
-Tabăra „dovish” (mai favorabilă relaxării) sublinia riscul ca inflația să scadă sub țintă, din cauza:
tensiunilor comerciale globale tot mai intense și a aprecierii euro, care reduce inflația importată.
-Tabăra „hawkish” (mai prudentă) s-a concentrat pe:
inflația din servicii, care rămâne persistentă;
inflația internă susținută de cererea din zona euro;
dar și pe relaxarea fiscală recentă din Germania, care justifică prudență suplimentară.
Unii membri au declarat că ar putea accepta o reducere a dobânzii cu 25 puncte de bază doar dacă BCE renunță la orice comunicare care sugerează alte reduceri viitoare sau oferă o direcție clară pentru pașii următori.
Tarifele impuse de SUA pot înclina balanța
Acum, întrebarea esențială este dacă tarifele anunțate de SUA vor convinge și tabăra hawkish să susțină o nouă relaxare monetară. Tabăra dovish pare deja pregătită.
Dacă Statele Unite vor implementa tarifele asupra bunurilor europene din 9 aprilie, acest scenariu ar întuneca semnificativ perspectivele economice pe termen scurt din zona euro. În plus, riscurile ca inflația să crească rămân foarte reduse, cu excepția unui scenariu puțin probabil în care UE răspunde cu măsuri comerciale agresive.
Credem că șocul negativ de încredere și comerț provocat de anunțurile de aseară, combinat cu lipsa unor perspective clare de negociere, vor convinge suficienți membri BCE să susțină o nouă reducere a dobânzii cu 25 puncte de bază în aprilie.”, a punctează Carsten Brzeski, economistul-șef al ING, fiind și prima analiză după anunțul făcut de Donald Trump.