[dropcap]V[/dropcap]remea cand banii si obiectele de valoare erau ascunse prin locuri ferite din casa, departe de privirile „musafirilor” nepoftiti, a trecut. Pentru o taxa lunara, romanii pot beneficia de o alternativa sigura si confortabila pentru a „dosi” bine obiectele de valoare, reprezentata de seifuri. De la tablouri scumpe pana la acte importante, de la bani sau bijuterii pana la bunuri cu valoare sentimentala, cu toate isi gasesc in banca un paznic de nadejde.
Chiar daca este un concept deja traditional pentru multe institutii de credit autohtone, serviciul prin care bancile asigura pastrarea obiectelor de valoare in seifuri ramane totusi la distanta de majoritatea clientilor. Cei mai multi romani refuza, din nestiinta ori din indiferenta, sa utilizeze caseta de valori cu aceeasi frecventa cu care sunt folosite in occident.
Continutul din caseta de valori este secret, insa este interzisa depozitarea substantelor toxice, narcoticelor, explozibililor, armelor, munitiilor, valorilor furate sau urmarite de legea penala si altele lucruri din aceasta sfera. Banca este raspunzatoare pentru siguranta si integritatea casetelor din tezaur, in schimb deponentul este direct raspunzator de ceea ce exista in seif.
De regula, accesul la caseta de valori se poate face in timpul orelor de lucru cu publicul, in prezenta unui angajat al bancii, prin utilizarea a doua chei, o cheie care se afla in posesia clientului si o cheie master care este tinuta de un reprezentant al bancii. Titularul contractului de inchiriere poate desemna pana la trei imputerniciti pentru efectuarea operatiunilor de depozitare, consultare si ridicare a obiectelor din Caseta de valori.
Preturile difera de la 10 lei pana la 435 euro in functie de banca si dimensiunea seifului
Tot mai multe banci aleg sa-si promoveze acest serviciu si pe site-urile proprii, furnizand informatii detaliate despre avantajele de care se bucura posesorul unei casete de valori si oferind lista de preturi pentru inchirierea seifurilor. Spre exemplu, la Alpha Bank poti beneficia de acest serviciu incheind un contract de inchiriere pe o perioada de trei luni, cu posibilitatea prelungirii automate. La data semnarii contractului este necesara constituirea unei garantii in suma de 62 de euro (TVA inclus) in vederea acoperirii cheltuielilor de inlocuire a cheii in cazul pierderii. Banca va restitui clientului garantia la data incetarii sau rezilierii contractului, concomitent cu returnarea cheilor. Comisionul de administrare a unei casete de valori se achita integral la data semnarii contractului, prin debitarea automata a contului curent al clientului. Taxa lunara difera in functie de dimensiunea seifului, pornind de la 55 lei pana la 150 lei. Locatii Alpha Bank unde se pot inchiria asemenea casete de valori sunt sucursalele Libertatii si Unirii.
ATEBank practica unele dintre cele mai mici preturi de pe piata pentru inchirierea casetelor de valori, disponibile clientilor numai in timpul orelor de program ale bancii. Institutia de credit a dotat cinci sucursale cu seifuri, amplasate in Bucuresti, Oradea, Galati, Cluj-Napoca si Pitesti. ATEBank percepe un comision lunar intre 10 si 15 lei (plus TVA), in functie de marimea casetei de valori.
Seifurile de la Banca Comerciala Feroviara au 5 dimensiuni diferite, pentru a putea raspunde necesitatilor diversificate de depozitare ale clientilor. Titularul poate imputernici o singura persoana pentru a efectua operatiuni la caseta proprie de valori. Perioada minima de inchiriere este de o luna de zile iar cea maxima de 12 luni de zile, cu posibilitate de prelungire automata daca niciuna dintre parti nu solicita rezilierea contractului. Banca Comerciala Feroviara are o oferta promotionala, asigurand un bonus de o luna de inchiriere gratuita a casetelor de valori pentru contractele incheiate pentru o perioada de 6 luni, cu plata serviciului in avans si un bonus de 2 luni de inchiriere gratuita pentru contractele incheiate pentru o perioada de 12 luni, cu plata serviciului in avans. Tarifele se incadreaza intre 8 si 25 euro/luna (plus TVA), in functie de dimensiunea seifului. Serviciul de inchiriere a casetelor de valori este disponibil in doua dintre locatiile Bancii Comerciale Feroviara, situate in Bucuresti si Sibiu.
La BCR, clientul/deponentul incheie un contract de primire in depozit in 2 exemplare (1 la banca, 1 la deponent) si va primi un permis de intrare in banca, precum si cheia casetei. Perioada de valabilitate este de 3 luni cu posibilitate de prelungire automata. Clientul poate stabili o singura persoana (imputernicit) care sa consulte valorile depozitate. Comisionul perceput de BCR este de 100 lei/luna (plus TVA), banca oferind acest serviciu in 70 de agentii din toata tara.
La Romanian International Bank, pretul de inchierea a unei casete de valori difera intre 15 si 25 euro/luna (plus TVA) in functie de dimensiune. Costul perceput de Intesa Sanpaolo Bank se situeaza intre 80 si 250 lei (TVA inclus), iar la UniCredit Tiriac Bank clientul plateste intre 285 si 435 euro.