Casetele de valori, cutii de metal puse de bănci la dispoziția clienților pentru a depozita anumite obiecte de valoare, documentele importante sau suveniruri, sunt soluția atunci când vrei să îți protejezi acest tip de bunuri. Vremea în care obiectele de valoare sau chiar banii erau ascunse în casă, a trecut de mult, așa cum BankingNews scria și în 2016 AICI.
Cutiile de valori sunt produse care pot asigura nevoile de securitate și confidențialitate ale clienților
Dacă în trecut majoritatea băncilor dețineau un astfel de produs dedicat persoanelor fizice, astăzi el nu mai este la fel de căutat și il regăsim doar la 5 cele mai mari bănci comerciale din România, după active, la o singură bancă de dimensiuni mici.
Odată cu era digitală, cutiile de valori au devenit utile în special persoanelor care nu se simt confortabil să depoziteze lucruri în mediu digital, sau celor care consideră că ambele variante oferă mai multă siguranță. Cum tot mai mulți români preferă stocarea digitală, cererea pentru cutii a scăzut semnificativ, în special în rândul clienților tineri.
5 motive pentru care băncile nu mai dețin aceste produse
Deși casetele de valori reprezintă un produs util ce oferă securitate și confidențialitate clienților, multe bănci aleg să nu ofere acest serviciu din diverse motive strategice, operaționale și economice, cum ar fi:
-Cerere redusă
Deși casetele de valori sunt apreciate de un segment de clienți, cererea generală a scăzut în ultimii ani. Acest lucru se datorează alternativelor digitale (cloud, storage criptat pentru documente importante). Schimbarea comportamentului consumatorilor, care preferă să păstreze valori materiale acasă sau în altă parte. Conștientizarea scăzută a beneficiilor casetelor de valori.
-Costurile ridicate de infrastructură și mentenanță
Amenajarea unor spații special securizate, instalarea unor sisteme complexe de supraveghere și protecție
-Riscuri și responsabilități legale
Băncile trebuie să asigure securitatea acestora în situații precum furturi din interiorul băncii, dezastre naturale (incendii, inundații). Reclamarea pierderii bunurilor – băncile pot fi implicate în litigii sau pot suferi daune de imagine, chiar dacă nu sunt direct responsabile.
-Rentabilitate scăzută / Prioritizarea altor produse bancare
În comparație cu alte produse bancare, cum ar fi creditele sau conturile de economii, casetele de valori generează venituri reduse. Taxele de închiriere sunt relativ mici, iar utilizarea spațiului pentru alte activități mai profitabile este mai atractivă pentru bănci.
-Reglementări complexe
Obligația de a raporta activitățile suspecte legate de conținutul acestora, gestionarea accesului titularului sau al altor situații legale.
Doar 7 bănci mai oferă casete de valori pentru siguranța bunurilor tale!
Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, BRD, Raiffeisen Bank, OTP Bank și TechVentures Bank sunt instituțiile la care pot apela românii pentru a-și proteja bunurile de valoare de eventualele tentative de furt, incendii sau alte evenimente neprevazute. Numărul instituțiilor de credit care oferă casete de valori se va reduce în curând la 6, având în vedere că OTP Bank va dispărea odată cu finalizarea procesului de integrare în Banca Transilvania.
Mai trebuie menționat că Raiffeisen Bank oferă acest serviciul, dar este disponibil exclusiv pentru clienții de private banking, așa cum ne-au precizat reprezentanții băncii. Costurile variază, în funcție de mărimea casetei, de la 107,10 lei/lună (TVA inclus) la 160,65 lei/lună sau de la 1.285,20 lei/an la 1.927,80 lei/an.
Pentru aceste produse băncile îți percep comision. Sumele cerute sunt un procent din valoarea obiectelor depozitate sau o sumă minimă.
Băncile oferă servicii pentru depozitarea bunurilor de valoare în casete de valori cu dimensiuni diferite și care sunt amplasate doar în anumite sucursale. Pentru aceste servicii este necesar să fie semnat un contract pe o perioada determinata de timp.
Ce opțiuni ai când stocarea digitală sau seiful de acasă nu sunt soluții pentru tine
Contra unei taxe lunare, poti închiria o casetă de valori, aceasta fiind o alternativă sigură și eficientă pentru a ține anumite obiectele de valoare.
Comisioanele pentru administrarea casetelor de valori sunt achitate integral atunci când este semnat contractul și pot costa între 50 de lei și 550 de lei, pe lună, în funcție de mărimea aleasă.
Tipuri de bunuri pe care le poți păstra în caseta de valori
Practic, la bancă poți depozita numeroase tipuri de bunuri cum ar fi: obiecte de artă, bijuterii, acte și documentele de valoare – acțiuni, obligațiuni, certificate, informații prețioase stocate pe diverse surse, colecții, sau chiar bani. Însă, economiile tale sunt mai sigure și profitabile dacă sunt plasați într-un instrument financiar separat, așa cum BankingNews scria AICI.
Cât te costă o casetă de valori la bancă
- Banca Transilvania
- Închirierea unei casete de valori la Banca Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, după active, oferă acest serviciu pentru o sumă lunară de asigurare, care înseamnă 0,05% din valoarea declarată a bunurilor pe care clientul le va depozita (minimum 3 euro), la care se adaugă și un cost fix.
Costuri BT
Casetă Mică 150 LEI + tva + prima de asigurare 0,05% (min 3 EUR)
Casetă Medie 200 LEI + tva + prima de asigurare 0,05% (min 3 EUR)
Casetă Mare 250 LEI + tva + prima de asigurare 0,05% (min 3 EUR)
Odată cu tariful se mai achită o garanție de 250 LEI, pentru acoperirea unei eventuale pierderi a cheii.
- BCR
A doua bancă după active, BCR oferă celor interesați un serviciu de închiriere la un cost de 100 de lei pe lună la care adaugi TVA.
Costuri BCR
Închiriere casetă de valori BCR 100 Lei/lună + TVA
Deschiderea forţată a casetei şi confecţionare chei 100 EUR + TVA
Penalizare expirare contract închiriere 200 Lei/lună
- Și CEC Bank, a treia bancă după active, deține casete de valori, în anumite unități. Potrivit informațiilor disponibile, comisionul pentru valoare declarată este de 1,5% pe an + TVA, min 15 lei + TVA.
Costuri CEC Bank
Comisioane pentru valoare nedeclarată
Caseta mica 60 lei/luna+TVA
Caseta medie 80 lei/luna+TVA
Caseta mare 100 lei/luna+TVA
Garantii caseta mica/medie/mare 150 lei
Comision pentru pastrarea si conservarea bunurilor din caseta abandonata – 30 lei +TVA
- BRD
Inchiriere unei casete de valori la BRD, a patra bancă din sistemul bancar, are un tarif crescător, în funcție de dimensiunea aleasă, banca dispune de 8 tipuri de casete. Suma lunară este formată dintr-un tarif fix, ân functie de dimensiune, plus un procent in funcție de valoarea bunurilor declarate, echivalent în lei.
Casetă Tip 1 – 1.50%/ an, min. 44.4 lei / lună + TVA
Casetă Tip 2 – 1.50%/ an, min. 56.5 lei / lună + TVA
Casetă Tip 3- 1.50%/ an, min. 68.6 lei / lună + TVA
Casetă Tip 4 – 1.50%/ an, min. 80.7 lei / lună+ TVA
Casetă Tip 5 – 1.50%/ an, min. 112.9 lei / lună + TVA
Casetă Tip 6 – 1.50%/ an, min. 225.8 lei / lună + TVA
Casetă Tip 7 – 1.50%/ an, min. 362.9 lei / lună + TVA
Casetă Tip 8 – 1.50%/ an, min. 544.4 lei / lună + TVA
- TechVentures Bank are activat acest serviciu pentru sucursala din București Strada Popa Tatu 62A.
Activare serviciului de închiriere costă 100 lei. La acesta se va adăuga costul casetei închiriate.
Caseta I (50260390 mm) 50 lei + TVA/ lună
Caseta II (100260390 mm) 75 lei + TVA/ lună
Caseta III (175260390 mm) 125 lei + TVA/ lună
Caseta IV (300260390 mm) 175 lei + TVA/ lună
Caseta V (600260390 mm) 250 lei + TVA/ lună
- OTP BANK încă are disponibil pe site acest produs. Casetele de valori au trei dimensiuni, iar tarifele lunare sunt de la 55 lei de lei până la 100 de lei.
Tip A 55 RON/lună
Tip B 80 RON/lună
Tip C 100 RON/lună
Aceste tarife conțin TVA.