S-a încheiat cea de-a șaptea ediție a Programului de granturi Raiffeisen Comunități, un concurs de proiecte de responsabilitate socială derulat de Raiffeisen Bank. În ultima etapă a programului au ajuns 20 de proiecte, care au fost analizate și evaluate de către un juriu format din specialiști cu experiență în proiecte de educație. Dintre acestea au fost desemnate câștigătoare 10 proiecte de impact pentru comunitate, valoarea fiecărui grant fiind de 45.000 lei (aprox. 10.000 euro, echivalent).
Cum s-a desfășurat programul din acest an
Programul s-a desfășurat în perioada 3 iulie-15 septembrie, în patru etape, pe platforma https://raiffeisencomunitati.ro/grantwizard/granturi. Prima etapă a constat în depunerea de proiecte de educație non-formală, dezvoltate și implementate de organizații neguvernamentale sau instituții de învățământ, în comunitățile în care Raiffeisen Bank își desfășoară activitatea. În cea de-a doua etapă, cele 253 de proiecte înscrise în program au fost verificate de către Asociația pentru Relații Comunitare din punct de vedere al respectării criteriilor de eligibilitate menționate în regulamentul de concurs. Dintre acestea, 182 au fost declarate eligibile și au intrat în cea de-a treia etapă a programului, cea de evaluare de către voluntarii Raiffeisen Bank. 86 de angajați ai băncii au acceptat provocarea de a intra în echipa de evaluare și au participat la un training de instruire realizat de Asociația pentru Relații Comunitare. Fiecare proiect a fost evaluat de cel puțin patru voluntari, pentru o analiză cât mai obiectivă a acestora, iar cel mai bine notate 20 de proiecte au ajuns în etapa finală, cea de evaluare de către un juriu extern, de specialitate.
Jurizarea finală și selecția câștigătorilor
Decizia finală cu privire la cele 10 proiecte câștigătoare a fost luată de comun acord de către toți membrii juriului format din 5 specialiști în implementarea de proiecte și programe educaționale: Mădălina Marcu (Asociația pentru Relații Comunitare), Mihai Anghel (Teach for Romania), Mugurel Mărgărit (Fundația Principesa Margareta a României), Sebastian Hubati (Fundația Romanian Business Leaders) și Ștefania Popp (Asociația Junior Achievement Romania).
Printre aspectele majore luate în calcul pentru decizia finală s-au numărat: gradul de transparența financiară a organizației/ instituției (un raport anual public reprezentând un avantaj), bugetul să reflecte adecvat activitățile și obiectivele din proiect, rezultatele estimate să fie concrete și măsurabile. De asemenea, s-a urmărit ca echipa de proiect, colaboratorii și voluntarii să aibă experiența necesară pentru atingerea obiectivelor propuse în proiect. Totodată, experiența anterioară a organizației/ instituției este foarte importantă, întrucât reflectă capacitatea solicitantului de a duce la bun sfârșit proiectul așa cum a fost propus spre finanțare.
Despre proiectele câștigătoare
Proiectele care au câștigat granturile din acest an au fost depuse de către 8 ONG-uri și 2 instituții de învățământ, urmând a se desfășura în București, Cluj-Napoca, Focșani, Iași, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș și Timișoara.
Acestea vizează toate cele patru tipuri de educație non-formală acceptate de program: educație financiară – 3 proiecte, educație civică – 3 proiecte, educație antreprenorială – 2 proiecte și educație profesională – 2 proiecte.
Mai jos găsiți lista organizațiilor/ instituțiilor care vor beneficia de granturile „Raiffeisen Comunități” pentru implementarea proiectelor câștigătoare. Mai multe detalii despre aceste proiecte găsiți pe http://raiffeisencomunitati.ro/grantwizard/granturi/index.php/proiecte-castigatoare.
LISTA PROIECTELOR CÂȘTIGĂTOARE (în ordine alfabetică) – PROGRAM RAIFFEISEN COMUNITĂȚI 2017:
- Antreprenoriat și societate. Primul meu film documentar, Asociația VIRA, Timișoara – educație antreprenorială;
- EduPapiu – un pas în viitorul meu, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” Târgu-Mureș – educație profesională;
- FinTin – Educație financiară pentru elevi, Asociația Respiro, Târgoviște – educație financiară;
- Iași YoungHUB, Fundația Servciilor Sociale Bethany, Iași – educaţie antreprenorială;
- Investim în viitorul copiilor din centre de plasament!, Asociația Lindenfeld, București – educație financiară;
- Muzica e șansa ta!, Fundația Cartea Călătoare, Focșani – educație profesională;
- Să dăm o șansă tinerilor de astăzi și naturii de mâine – educație pentru ecologie urbană prin utilizarea cadrului natural în crearea de experiențe educaționale non-formale, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava – educație civică;
- Se poate și ALTFEL!, Fundația Noi Orizonturi, Cluj-Napoca – educație financiară;
- Școala de Voluntariat, Federația VOLUM, București – educație civică;
- Valorile demnității, Asociația Global Dignity, București – educație civică.
Mulțumim tuturor participanților din acest an și felicitări câștigătorilor!