Bianca Ionita, fostul Sef al Departamentului Emitere Carduri din cadrul BCR, a prezentat anul trecut, la prima editie a conferintei ”EU platesc cu cardul”, organizata de publicatia online www.BankingNews.ro, cateva poze sugestive, in opinia sa, pentru industria cardurilor din Romania. Una dintre imagini (vezi foto sus!) surprindea un anunt ce trona la ghiseul Administratiei Financiare a Sectorului 5. ”Pentru plata cu cardul va rugam bateti in geam”, au scris functionarii pe o coala de hartie, probabil cu intentia clara de a promova utilizarea cardului. 🙂
Cam asa merg lucrurile, se pare, pe plaiurile mioritice. Firescul, utilitatea, lejeritatea, eficienta si simplitatea tranzactiilor cu cardul sunt ridiculizate de asemenea actiuni! Fotografia prezentata ilustreaza cel mai bine dificultatile, chiar piedicile pana la urma, pe care trebuie sa le depaseasca romanii care doresc sa realizeze o banala plata cu cardul.
Totusi, in ciuda tuturor problemelor, statisticile prezentate de Visa Europe sunt imbucuratoare, ba chiar impresionante. Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia al Visa Europe, a precizat, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de anuntarea rezultatelor consemnate in 2015, ca romanii au achitat cu cardul taxe si impozite in valoare de totala de 250 milioane de lei, consemnand o crestere de 42% fata de anul anterior. Suma respectiva a intrat in conturile statului in urma celor 750.000 de tranzactii ce au fost efectuate de contribuabilii din tara noastra, posesori de orice tip de carduri, cele mai multe dintre acestea fiind realizate online pe www.ghiseul.ro.
Optimismul moderat, pe care-l lasa sa se vada Catalin Cretu, dupa prezentarea acestor cifre, vine la pachet cu semnalarea unor aspecte care ingreuneaza bunul mers al lucrurilor. ”Stim cu totii ca diavolul sta in detalii!”, a mentionat directorul regional al Visa Europe, subliniind faptul ca sunt o serie de mici chestiuni care stau in calea unei cresteri sanatoase a platilor impozitelor si taxelor locale cu cardul.
”Am observat mai multe comentarii referitoare la faptul ca ghiseul.ro nu genereaza activitatea pe care ne-o dorim, chiar daca regasim acolo 180 de primarii care acopera 70% din populatia taxabila din zona urbana. Trebuie sa stiti insa ca accesul contribuabililor este ingradit din cauza faptului ca distributia credentialelor de acces (n.r. – setul de informatii, respectiv user si parola, destinate accesarii si utilizarii sistemul national electronic de plata online, care sunt furnizate de fiecare administratie publica locala) este anevoioasa, pentru ca acest proces se realizeaza fizic tot la ghiseele primariilor. Asteptam o schimbare a acestei proceduri, care se poate desfasura mai simplu folosind bazele de date ale bancilor. Institutiile de credit pot facilita distributia credentialelor prin serviciile de Internet Banking”, a precizat Catalin Cretu.