”Analizam si alte oportunitati de achizitii fie privind cumpararea unei alte banci, fie a unor portofolii. Trecand prin experienta achizitionarii si intergrarii Volksbank, am siguranta ca avem echipa pregatita pentru un nou plan in acest sens, daca sau cand acesta va avea loc. In piata exista oportunitati si discutii cu un bun potential – suntem deschisi, insa suntem si selectivi pentru a alege optiunile cu care avem cea mai buna complementaritate”, este una dintre declaratiile furnizate de Omer Tetik, Director General Banca Transilvania, in cadrul unui interviu acordat publicatiei online www.bankingnews.ro in ultima zi a anului trecut.
La distanta de nici macar o luna de la aceasta declaratie si de la finalizarea achizitiei Volksbank, Banca Transilvania a anuntat ca a semnat astazi (28 ianuarie 2016) documentele de preluare a creditelor performante retail de la Bank of Cyprus.
”Pentru Banca Transilvania, acest acord este o oportunitate pentru marirea portofoliului de credite performante si a numarului de clienti. Detalii despre tranzactie vor fi comunicate de BT la finalul lunii februarie a.c., cand va avea loc perfectarea ei. Focusul BT este in acest an cresterea organica, dar si urmarirea oportunitatilor de achizitii”, se arata intr-un anunt postat pe propria pagina de Internet.
In 2014, Bank Of Cyprus detinea al doilea cel mai mare pachet de actiuni – aprox. 10% la Banca Transilvania. In aprilie 2014, cipriotii au vandut cele 220 de milioane de actiuni BT prin trei tranzactii in valoare de 82 milioane euro.
Bank of Cyprus avea, la nivelul anului 2013, credite in sold in valoare de 574 milioane euro, in timp ce depozitele atrase de la clienti se ridicau la doar 245 milioane euro. Filiala cipriota avea o expunere majora pe sectorul imobiliar (225 milioane euro) si domeniul constructiilor/hotelier (109 milioane euro), imprumuturile respective reprezentand aproximativ 60% din portofoliul total de finantari. Tot in perioada amintita (2013), volumul creditelor neperformante era de 70 milioane de euro, consemnand o dublare fata de anul anterior.
O estimare in ceea ce priveste valoarea aproximativa a creditelor performante de retail este greu identificat, ceea ce poate fi insa precizat este faptul ca portofoliul de imprumuturi al Bank of Cyprus era alcatuit in proportie covarsitoare din finantari accesate de clientii corporate.
Potrivit datelor detinute de publicatia online, la nivelul anului 2011, soldul creditelor cu garantie imobiliara (ipotecar si de nevoi cu garantie) acordate Bank of Cyprus persoanelor fizice era de aproape 30 milioane de euro. Practic, banca cipriota avea 156 de credite ipotecare in valoare de 13.469.635 euro si 190 de credite de nevoi cu ipoteca in valoare de 16.151.963 euro. Cum Bank of Cyprus nu a mizat pe segmentul creditelor de consum destinate persoanelor fizice, se pot face tot felul de scenarii si presupuneri, pornind de la aceasta cifra de 30 milioane de euro si luand in calcul imprumuturile noi acordate in intervalul 2011 – 2013 si gradul de neperformanta.