Curtea Constituţională a Croaţiei (CCC), a respins cerea băncilor locale care cereau verificare a consituționalității legii conversiei creditelor din franci elvețieni în euro, potrivit Reuters.com.
Fostul guvern social-democrat a mizat pe o lege scoasă înainte de alegeri, în 2015, prin care băncile erau obligate să convertească creditele din franci elvețieni în euro, pe propria lor cheltuială, impunând pierderi de aproximativ 1 miliard de euro (1,1 miliarde dolari).
„O astfel de măsură era necesară în momentul acela pentru a realiza un obiectiv legitim”, a afirmat şeful Curţii Constituţionale, Miroslav Separovic.
Opt bănci au cerut verificarea constituțională a legii de conversiei, spunând că acțiunea nu va împărtii corect costurile și că legea se aplica în mod retroactiv.
Dar Separovic a spus că „un calcul al costurilor nu a fost luat în considerare atunci cand se numară efectele pozitive ale conversiei care au îmbunătățit portofoliul de creditare al băncilor, în timp ce băncile au primit, de asemenea, o scutire de impozit in baza conversiei“.
Băncile susţin că actul normativ încalcă atât legislaţia Uniunii Europene, cât şi tratatele bilaterale de investiţii semnate de Croaţia, şi au cerut Guvernului de la Zagreb să deschidă un dialog în vederea găsirii unei soluţii.
„O astfel de soluție nu se regaseste în niciun alt stat al UE“, a declarat Asociatia Bancilor locale (HUB), într-o declarație, potrivit Reuters.com.
HUB mai spune ca unele institutii financiare ar putea solicita arbitraj internațional. Mai multe bănci au anunţat deja că vor contesta legea la Centrul Internaţional de soluţionare a litigiilor de investiţii (ICSID).
Guvernul croat a anunţat recent că a fost avertizat de Comisia Europeană că legea încalcă reglementările UE şi a promis „să facă tot posibilul pentru a preveni posibilele consecinţe negative”.
Aproximativ 55.000 de croaţi au credite denominate în franci elveţieni în valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari).