[dropcap]A[/dropcap]nul 2013 a deschis apetitul achizitiilor pe piata bancara autohtona, fiind de departe cea mai productiva perioada din acest punct de vedere, nu mai putin de cinci banci – Citi Bank, RBS Romania, Romanian International Bank, ATE Bank si Bank of Cyprus – fiind obiectul unor tranzactii. 2014 a inceput promitator pe zona achizitiilor si, la doar trei zile de la cumpana dintre ani, MKB a vandut subsidiara romaneasca Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital, detinut de omul de afaceri Horia Manda, proprietarul institutiei financiare nebancare Patria Credit.
Circumstantele sunt favorabile pentru a asista in acest an la o intensificare a procesului de consolidare a sistemului bancar din Romania, prin alte asemenea schimbari in actionariatul institutiilor de credit locale sau chiar prin fuziuni. Oficial, mai multe banci sunt de vanzare, insa cele mai plauzibile tranzactii ce s-ar putea realiza in 2014 sunt vanzarea unui pachet minoritar de actiuni al Bancii Comerciale Carpatica si preluarea subsidiarelor Millennium Bank si Marfin Bank.
Totodata, nu trebuie uitate bancile grecesti – Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Bancpost (Eurobank), Alpha Bank si Piraeus Bank – care pot face oricand subiectul unor informatii despre eventuale tranzactii. Daca o perioada de doi ani in care s-au vehiculat mai multe scenarii despre posibile fuziuni intre subsidiare ale institutiilor de credit din Grecia (Bancpost – Alpha Bank sau Bancpost – Banca Romaneasca), pana la urma in 2013 a aparut informatia ca Fondul Monetar International si Uniunea Europeana au solicitat acestor banci vanzarea subsidiarelor din Europa Centrala si de Est, respectiv si din tara noastra.
Millennium Bank spera sa gaseasca in 2014 un cumparator pentru subsidiara din Romania, chiar daca are termen iunie 2015
Banca portugheza Millennium BCP spera sa gaseasca anul acesta un cumparator pentru subsidiara din Romania, desi termenul limita convenit cu Comisia Europeana pentru vanzare este iunie 2015. Vanzarea subsidiarei din Romania a fost convenita in aceasta vara cu reprezentantii Comisiei Europene, in cadrul unui program de restructurare si recapitalizare. “Termenul limita pentru vanzare este mai lung, iunie 2015, dar ar trebui sa o efectuam mai devreme, nu mai tarziu. Este rezonabil sa anticipam ca vanzarea va avea loc in 2014, insa nu este sigur”, a declarat, in noiembrie 2013, intr-o conferinta directorul general al grupului Millennium BCP, Nuno Amado, citat de Reuters. Banca portugheza a anuntat, la inceputul lunii septembrie 2013, ca a primit avizul Comisiei Europeane pentru planul de restructurare, care include, printre altele, vanzarea subsidiarei Millennium Bank din Romania, precum si a participatiei detinute la Piraeus Bank (Grecia). Acordul presupune de asemenea mentinerea operatiunilor BCP din Polonia.
Marfin Bank, pe lista scurta a bancilor ce vor face curand obiectul unei tranzactii
La mijlocul lui 2013 s-a vorbit intensiv despre vanzarea Marfin Bank, directorul general al bancii, Doros Ktorides, declarand atunci ca institutia de credit va fi preluata cel tarziu pana la finalul anului. Tranzactia preconizata nu s-a realizat, insa banca cipriota este in continuare de vanzare. Marfin Bank are o situatie financiara foarte bună, cu una dintre cele mai inalte solvabilitati din sistemul bancar autohton. Doros Ktorides a explicat ca Marfin Romania are un capital social de circa 90 de milioane de euro si linii de finantare de la banca mama de 240 de milioane euro, care vor face cu siguranta obiectul oricarei tranzacţii. Astfel, in functie de discountul cerut de investitori, tranzactia se va plasa, cel mai probabil, la 200-300 de milioane euro. In aceste conditii, directorul Marfin spunea in vara lui 2013 ca opteaza pentru o tranzactie cu un jucator care nu este prezent pe piata locala, intrucat bancile din Romania nu ar avea interes decat pentru preluarea unor active.
Banca Comerciala Carpatica vrea sa vanda un pachet minoritar de actiuni
Atunci cand apar discutii despre banci locale de vanzare, Banca Comerciala Carpatica ocupa un loc special, in ultimii ani vehiculandu-se cateva informatii despre posibili pretendenti ai institutiei de credit din Sibiu. In final, nu s-a infaptuit nimic, anul 2013 aducand pentru Banca Comerciala Carpatica un nou director general in persoana lui Johan Gabriels, care declara in luna mai, intr-un mod destul de categoric, ca banca nu este de vanzare. ”Doresc sa mentionez ca Banca Comerciala Carpatica nu este de vanzare”, preciza, pentru Agerpres, Johan Gabriels in ultima luna de primavara a anului trecut. Spre finalul lunii septembrie 2013, CEO-ul belgian a anuntat insa ca singura institutia de credit cu capital romanesc listata la bursa are nevoie de capital suplimentar de 10 – 30 milioane de euro, suma pe care vrea sa o atraga de la un investitor strategic. „Pentru a ne dezvolta in continuare avem nevoie de capital suplimentar de circa 10 – 30 milioane de euro. Vrem sa atragem acesti bani de la un investitor strategic. Aducerea unui partener strategic se va realiza prin diluarea participatiei celui mai mare actionar“, a spus Johan Gabriels, in cadrul intalnirii anuale cu analisti si investitori. Directorul general al Bancii Comerciale Carpatica preconiza atunci ca tranzactia de vanzare a unui pachet minoritar de actiuni ar putea avea loc in urmatoarele sase luni, mai exact pana in primavara anului curent.
National Bank of Greece cauta cumparator pentru Banca Romaneasca
La inceputul lunii octombrie 2013, a aparut informatia potrivit careia Grupul NBG, in care Fondul Elen de Stabilitate Financiara detine aproape 85% din actiuni, trebuie sa plece din Romania, dupa cum a rezultat din negocierile purtate cu autoritatile europene de concurenta privind soarta investitiilor sale din regiune. Pracic, NBG trebuie sa indentifice un cumparator pentru subsidiara sa – Banca Romaneasca – care este principala afacere locala.
Si Volksbank se pregateste de vanzare
Volksbank Romania castiga, incet dar sigur, o imagine noua. Strategia de comunicare initiata de institutia de credit a inceput sa-si arate roadele in 2013 si este de asteptat ca in 2014 lucrurile sa arata din ce in ce mai bine. Volksbank si-a dezvoltat in 2013 reteaua teritoriala si a lansat cateva produse interesante. Subsidiara locala, care trebuie vanduta de Volksbank Austria pana la sfarsitul lui 2015, se pregateste practic pentru acest moment extrem de important. Banca a primit in 2013 o majorare de capital masiva in valoare de 120 milioane de euro pentru compensarea costurilor legate de reevaluarea garantiilor imobiliare si de litigiile cu clientii.