De martea viitoare, 1 octombrie, potrivit noului Cod Civil, daca crezi ca banca te constrange cu unele clauze abuzive, te ameninta sau contractul ti se pare suspect, poti depune o plangere la ANPC. Ce castigi? Daca Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor considera ca plangerea este intemeiata, banca poate fi data in judecata iar daca castigul este de partea ta, atunci absolut toate contractele similare de la acea banca vor fi modificate. Nu numai ca te ajuti pe tine, ii ajuti si pe ceilalti clienti.
Atentie! Responsabilitatea ANPC este uriasa, mai ales ca legea are si reversul medaliei. Castiga un proces, beneficiaza milioane de oameni, dar daca il pierde din orice motiv, atunci nu mai are voie nimeni sa reclame in instanta respectiva clauza abuziva, iar ea devine legala.
„Daca ne-am judecat odata pe lucrul acela, nu ne mai putem judeca din nou. Daca pierdem cu privire la respective clauze abuzive , inserate in cererea respectiva , nu mai poate fi rejudecat. Nimeni nimeni nimeni”!, spune avocatul Marius Coltuc.
Acum ca ti-am spus cum te poate ajuta noua reglementare, sa-ti spunem si care sunt cele mai dese abuzuri din contractele de credit ale bancilor:
– Comisionul de risc transformat in comision de administrare
– Formule de calcul netransparente
– Marje variabile in calculul dobanzii finale
– Dobanda variabila in conformitate cu politica bancii
– Dau dreptul bancii sa modifice unilateral contractul
Ultima plangere este tot mai intalnita. Multi clienti ai Garanti Bank ne-au scris si se plang de abuzul facut de banca: chiar daca intarzierea unei rate de credit ipotecar este de o luna, banca ii ameninta constant ca are dreptul sa-i execute, sau chiar trimit un executor judecatoresc, potrivit acestei clauze din contract.
Legea se aplica si pentru conturile de salariu, credite, contracte de telefonie mobila, gaze, electricitate, apa sau canalizare.
Pentru judecarea acestor cazuri Ministerul Justitiei a decis infiintarea unor tribunale speciale, insa acestea nu functineaza. Asa ca, deocamdata, cele mai multe cazuri vor fi judecate la Tribunalul Bucuresti, iar recursul la Curtea de Apel care va fi si ultima instanta de judecata.