In Romania sunt peste 10 milioane de carduri active, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Potrivit unei estimari realizate de specialistii citati de ProTV, media comisioanelor incasate anual pentru fiecare card in parte este de 100 de lei. Cu alte cuvinte, bancile aduna peste 1 miliard de lei sau 240 de milioane de euro din operatiunea de comisionare pentru retragerile de la ATM.
Multi afirma ca aceasta este o „extravaganta” si ca romanul este needucat si nu achita in magazine cu cardul. Nimeni nu spune insa ca plata la piata, la medic, la notar, la multe primarii (si exemplele pot continua), se face doar cu banii jos.
Iar bancile speculeaza, sau nu, aceasta imaturitate a pietei din Romania. Pozitia lor? Banii lichizi implica si cheltuieli de securitate mai mari, cheltuieli cu intretinerea bancomatelor, cu alimentarea lor, se apara bancile.
Pentru ca bancherii s-ar fi folosit de comisioanele tot mai mari pentru a majora profiturile, cei de la Protectia Consumatorilor au dat saptamana aceasta un ordin prin care aceste taxe bancare vor fi afisate la bancomat. Mai exact, in 120 de zile bancile trebuie sa-si schimbe modul de informare iar bancomatul va afisa cat la suta este comisionul de retragere.
Aici apar discutiile: nimeni nu va sta sa faca astfel de calcule, pe loc, intr-un spatiu expus. Multi clienti vor trece rapid peste aceasta etapa si vor retrage banii necesari.
Este adevarat ca altii se vor „disciplina” si se vor gandi daca au nevoie, sau nu, de cash. Este cunoscut ca romanii ocolesc tranzactiile bancare din cauza comisioanelor mari.
Si ghici unde va duce aceasta masura? La comisioane mai mari
Bancile s-au impotrivit masurii, iar acum spun ca orice cost suplimentar se va transfera catre posesorul de card. Asa ca au si ele la dispozitie tot 120 de zile sa creasca comisionele de administare, de afisare a soldului sau de retragere.
Cum se intampla in Germania?
„La ATM-uri nu platesc comision la Deutsche Bank, Commerzbank si Berliner, ca au reteaua de ATM-uri shared. Dar la restul bancilor, da. La o retragere de 20 euro, comisionul e cam 4.7 euro, deci peste 20% din suma. Daca te arde buza, platesti, ca nu ai ce face. Daca scoti din strainatate, comisionul e flat, 6.5 eur, indiferent de suma. La fel, orice tranzactie la comerciant in afara Germaniei are o taxa de 1.5 euro. Acoperirea cu sucursale si ATM-uri e muuult sub Romania. Sunt zone unde nu gasesti o banca sau un ATM nici sa dai cu tunul. Sau gasesti, dar nu ce ai tu nevoie si, uite asa, iti mai zboara 4 euro din buzunar. Ce m-a socat aici este ca lumea foloseste foarte mult cash, iar unii comercianti nici nu vor sa vada card daca nu ai cumparat de minim 20-30 de euro”, a explicat un cititor pentru HotNews.ro.
Cine mai „iubeste” cash-ul?
In Italia, 75% din achizitii se fac in numerar, adica trei din patru achizitii sunt in numerar.
Gabriela DINU