Miscari importante au loc la BNR. Daca pana in prezent conversia creditelor depindea de norme vechi iar bancile nu puteau aproba schimbarea decat in cazurile care se mai incadrau, BNR modifica regulamentele 16 si 17. Acum clientii care isi faceau griji pentru gradul de indatorare sau valoarea de piata a imobilului au mai rezolvat o etapa in drumul spre conversia creditului. Prin aceasta masura BNR da un semnal important bancilor: o conversie a creditelor din franci in lei este cea mai buna solutie.
Mugur Isarescu sustine o conferinta de presa la ora 11.00
Banca Centrala vine in ajutorul bancilor comerciale si modifica regulamentele de creditare, relaxeaza cerintele prudentiale si de clasificare a creditelor pentru restructurarile operate in cadrul programului guvernamental cunoscut sub numele „Electorata” si pentru creditele care sunt convertite in moneda in care debitorul incaseaza sau are indexate veniturile.
Aseara BNR a publicat doua proiecte de regulamente care vor modifica Regulamentul 17/2012 privind unele condiții de creditare, precum si Regulamentul 16/2012 privind clasificarea creditelor si plasamentelor si determinarea si utilizarea ajustarilor prudentiale de valoare.
De acum bancile pot face restructurarea sau conversia creditelor fara a fi obligate sa in in calcul gradul maxim de indatorare a debitorilor ori valoarea creditelor in raport cu valoarea de piata a bunului ipotecat.
Banca centrala are in vedere exceptarea aplicarii capitolelor III si IV din Regulamentul 16/2012, care privesc conditiile de creditare a persoanelor fizice si imprumuturile in valuta, pentru restructurarile din programul „Electorata” si conversia creditelor in valuta.
Cele mai importante prevederi de la care se vor face derogari se refera la limitarea creditelor de consum la o perioada de maximum 5 ani si cerinta de a aduce garantii de 133% la imprumuturile de consum in valuta.
Tot printre derogari vor figura si prevederile privind fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare in cazul creditelor de consum, care impuneau urmatoarele valori: a) pentru socul pe curs de schimb – 35,5% la euro, 52,6% la franci elvetieni si 40,9% la dolari.
Citeste masurile aici