Guvernul a discutat miercuri un proiect de lege referitor la conversia creditelor din valuta in lei, bancile urmand sa acorde un discount de 15% din valoarea in lei dupa conversia imprumutului, pe care statul il va garanta in proportie de 50%, potrivit agentiei de presa Mediafax.
Programul nu este obligatoriu si se deruleaza pe perioada de 1 an, in limita unui plafon de garantii in suma de 1 miliard lei
„Proiectul de act normativ propus de Guvern va facilita rambursarea de catre persoanele fizice, in special persoanelor cu venituri reduse si medii, a creditelor contractate in valute fata de care leul s-a depreciat cu mai mult de 50% de la data contractarii, si va contribui la asigurarea premiselor pentru pastrarea imobilelor achizitionate in scop locativ, precum si la scaderea nivelului creditelor neperformante ale bancilor”, se arata in Nota de fundamentare a documentului.
Cine se incadreaza pentru conversie
Pentru a beneficia de conversie, clientii trebuie sa indeplinesca trei cerinte: valute care s-au depreciat mai cu mai mult de 50%, venituri cumulate mai mici de 3.000 de lei si sa nu aiba restante mai mari de 60 de zile.
Proiectul nu se adreseaza portofoliile de credite externalizate de catre banci in afara tarii, dar pe care continua sa le administreze.
Proiectul nu face referire la o valuta anume, doar la valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de moneda nationala de la momentul acordarii creditului.
Avand in vedere aceasta specificatie, in prezent se incadreaza doar clientii imprumutati in franci elvetieni sau dolari americani, acestea fiind singurele valute care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu.
Romanii cu credite in euro nu se califica deocamdata pentru a beneficia de reglementarile noului proiect legislativ, insa ar putea apela la conversie in cazul in care un euro va depasi valoarea de circa 5 lei (depinde de data in care s-a contractat creditul; se oate ajunge la conversie cand euro atinge 5,2 lei).
Totodata, proiectul de lege prevede, pe langa discountul de 15% din valoarea in lei dupa conversie ce urmeaza sa fie acordat banca, ca statul sa garanteze noul imprumut in proportie de 50%.
Un calcul simplu arata ca romanii care se confrunta cu criza creditelor in franci elvetieni vor beneficia de un curs de aproximativ 3,57 lei pentru un franc.
Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax ca bancile si-au dat acordul de principiu si asteapta decizia BNR.