Cota de piata a bancilor cu capital majoritar romanesc s-a dublat, ajungand la 19,8% in iunie 2014, comparativ cu 9,4% in iunie 2013, depasind-o pe cea a bancilor cu capital majoritar francez si grecesc, de 13,3% si, respectiv 12,5%, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare 2014, publicat marti seara de Banca Nationala.
Bancile cu capital majoritar austriac pastreaza cea mai mare cota de piata la nivelul sistemului bancar romanesc, dar inregistreaza o usoara scadere, la 36,1% in iunie 2014, comparativ cu 37,8% in iunie 2013.
‘Modificarile survenite la nivelul actionariatului institutiilor de credit din Romania au dus la o scadere a cotei de piata in activele sistemului bancar romanesc a bancilor cu capital majoritar strain. Aceasta scadere se datoreaza aproape in totalitate reclasificarii unor banci din grupa bancilor cu capital majoritar strain in cea a bancilor cu capital majoritar romanesc. Ca urmare a acestor modificari, cota de piata a bancilor cu capital majoritar romanesc s-a dublat (19,8% in iunie 2014 comparativ cu 9,4% in iunie 2013), depasind cota bancilor cu capital majoritar francez si grecesc (13,3% si respectiv 12,5% la iunie 2014)’, se mentioneaza in raport.
In perioada iunie 2013 – iunie 2014, nivelul capitalului social aferent sectorului bancar romanesc a crescut cu aproximativ 5% prin aport de capital efectuat de sectorul privat. Capitalul austriac a devenit majoritar (23%) la nivelul sistemului bancar romanesc, fiind urmat de capitalul romanesc, cu o pondere de 20%, si capitalul grecesc, cu o pondere de 19,5%, acesta din urma continuandu-si tendinta descrescatoare inceputa in 2010. Fata de anul 2012, cresteri au fost inregistrate la nivelul ponderilor detinute de capitalul austriac si cipriot, capitalul romanesc inregistrand o pondere relativ constanta.
Top banci dupa capitalul majoritar:
1 Banci cu capital majoritar austriac – reprezinta 23%
2. Banci cu capital majoritar romanesc – reprezinta 19,8%
3. Banci cu capital majoritar grecesc – reprezinta 19,5%
Conform documentului, structura sectorului bancar romanesc a ramas relativ neschimbata pe parcursul anului 2013 si in prima jumatate a anului 2014. Numarul institutiilor de credit a ramas acelasi, singura modificare la nivelul structurii fiind transformarea RBS Bank din filiala in sucursala a unei banci cu capital strain.
In sistemul bancar romanesc activeaza 40 de banci, dintre care 24 cu capital majoritar privat strain, patru cu capital majoritar privat romanesc, doua banci cu capital integral sau majoritar de stat si noua sucursale ale bancilor straine; acestora li se adauga si o organizatie cooperatista de credit. Pe parcursul anului 2013, 18 institutii de credit din UE au notificat BNR intentia de a oferi in mod direct servicii financiare pe teritoriul Romaniei, in baza pasaportului european.
Gradul de conectare al sistemului bancar romanesc cu sistemul bancar european se mentine la un nivel ridicat, spune BNR, ponderea capitalului strain fiind una importanta (81% din activele sistemului bancar in luna iulie 2014), similar celorlalte state din Europa Centrala si de Est.