Anii in care ne-am asumat riscul valutar si am luat de la banci credite ipotecare in euro, pentru ca dobanzile la lei erau si duble, au apus. Acum imprumutul in moneda nationala este mult mai avantajos, iar ratele actuale pot fi mai mici si cu 150 de lei. Bancherii spun ca trendul de ieftinire se va mentine cat vor fi bani in piata si inflatie scazuta. Si decizia BNR de a reduce dobanda de politica monetara a contat, aproape 4 miliarde de lei au fost „lasati” in piata si au dus la ieftinirea creditelor in lei.
In 2014 practic nu mai are rost sa accesezi un credit in valuta. Creditul in lei este la fel de ieftin si nu are niciun risc valutar asociat, iar dobanda va ramane la un nivel scazut.
„La ce ne asteptam noi este ca pretul creditului in lei sa se consolideze sub 6% poate chiar 5,5%, a declarat Ionut Stanimir, director de comunicare la BCR.
Cel mai ieftin credit din piata este Prima Casa in lei. 2014 este cel mai bun an pentru un credit ipotecar in lei
„Atata timp cat ROBOR va sta la acest nivel, acesta va fi si nivelul pentru client. Acum, o consolidare a inflatiei si o lichiditate relativ buna pe piata inseamna pastrarea acestor dobanzi pe o perioada viitoare. In conditiile actuale de piata eu cred ca se va pastra cam un an de zile, cel putin, a spus Bogdan Spuza, director de marketing si management BRD.
Pentru un credit de 257 de mii de lei, pe 30 de ani, cat poti accesa prin programul Prima Casa, rata lunara va fi de 1260 de lei la CEC Bank, 1290 lei la BCR, 1375 lei la Banca Romanesca, 1440 lei la Banca Transilvania, sau 1480 lei la BRD.
De aceste rate scazute la creditele in lei pot beneficia si clientii care au luat imprumuturi in euro sau in franci elvetieni si acum vor sa refinanteze aceste credite.
„Tinand cont de dobanzile la lei actuale, cu siguranta poti castiga la rata. Insa mai intervine si garantia. Pentru ca au fost luate credite la anumite valori, iar acum garantiile au mai scazut. Trebuie sa te incadrezi si la garantii, explica Marius Istrati, sef Departament Dezvoltare Produse Persoane Fizice la Volksbank.
Dupa 23 de ani in care tranzactia imobiliara s-a gandit si efectuat in euro, clientii mai au inca de calculat. Pierderi, pentru ca vanzatorul tot in euro calculeaza pretul casei/apartamentului.
Normalitate: in orice tara moneda nationala este reper pentru populatie si nu raportarea la o alta valuta. Nici un anunt imobiliar din acest moment nu este publicat cu pretul in lei.
Datele oficiale arata ca luna trecuta, aproape 80% din creditele luate de romani au fost in lei, fata de doar 13% in iunie anul trecut. Ce folos daca inca ne lovim de un obstacol ce tine de mentalitate: negocierea in tranzactii se face tot in euro.
Clientii care acceseaza un credit in lei trebuie sa-si calculeze acum si diferenta de curs valutar, pe care o vor achita din buzunar s-au daca pot o vor cuprinde in imprumut. Pentru un credit cu valoarea calculata de noi, suma inseamna minim 1000 de euro, in jur de 5000 de lei.
Mai ramane o sansa: vanzatorul sa scada pretul casei pentru ca imprumutul sa poate fi accesat, iar el sa realizeze tranzactia. Se poate?