Datele arata ca unul din patru romani cu un credit de cel putin 20.000 de lei (aproximativ 4.500 de euro) nu reuseste sa-si plateasca la timp datoria catre banca. Peste 100.000 de persoane se afla in situatia de risc de evacuare din locuinte in urma contractarii de credite si a imposibilitatii de a achita ratele, potrivit informatiilor publice. Situatia se refera atat la creditele ipotecare, cat si la restantele contractate pentru alte tipuri de credite. Si alti clienti sunt amenintati cu evacuare din locuinte din cauza neplatii taxelor la utilitati.
Doar o minune ii mai poate salva pe clientii aflati in executare silita. Sau o lege!
Clientii propusi spre executare din cauza ratelor la credite, pasuiti 2 ani!
Deputatul PSD Bogdan Diaconu propune un proiect de lege care prevede ca imobilele cu destinatie de locuinta ale cetatenilor romani persoane fizice, supuse executarii silite din cauza neachitarii ratelor la credite bancare sau a facturilor la utilitati, sa beneficieze de o amanare pentru doi ani in ceea ce priveste aplicarea executarii silite. Conform proiectului, transmis Agerpres, sunt vizati debitorii care nu mai au in posesie un alt imobil cu destinatie de locuinta si care indeplinesc cel putin una dintre urmatoarele conditii: veniturile familiei care urmeaza sa fie evacuate nu depasesc cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie, debitorul este singurul intretinator al unei familii cu doi sau mai multi copii, debitorul face dovada lipsei unui loc de munca, face dovada unor afectiuni incadrabile in categoriile gradelor de handicap asa cum sunt definite de lege si nu are in posesie alte bunuri sau conturi bancare a caror valoare ar putea acoperi datoria.
Insa, la incheierea perioadei de moratoriu de doi ani, debitorul va fi obligat sa reia achitarea datoriilor pentru care i s-a imputat solutia executarii silite a imobilului, urmand ca pentru datoriile restante sa nu se perceapa alta dobanda decat cea prevazuta in contract, dar actualizata cu rata inflatiei. Totodata, daca in perioada moratoriului debitorul efectueaza plati in contul datoriei, acestea vor fi scazute in mod corespunzator din datoria acumulata.
Proiectul mai prevede ca persoanele care fac obiectul legii sa obtina de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pe raza careia se afla un certificat care sa ateste indeplinirea conditiilor de aplicare a moratoriului de amanare a executarii silite a locuintei personale, potrivit Agerpres. In termen de cinci zile lucratoare, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului are obligatia sa emita certificatul solicitat. Acesta va fi prezentat bancii, firmei de utilitati, firmei de recuperare a datoriilor sau oricarei persoane juridice care a solicitat evacuarea silita din locuinta personala sau executorului judecatoresc.
Totodata, in proiectul elaborat se mentioneaza ca legea se va aplica persoanelor aflate in risc de evacuare silita incepand cu data de 1 martie 2012, nu si celor care au fost deja evacuate la data intrarii in vigoare a prezentei legi.