Daca pana acum ne plangeam ca nu porneste creditarea, iata ca in iunie avansul creditelor in lei acordate populatiei a luat un avant spectaculos, valoarea din iunie 2015 fiind cu 25% mai mare decat in iunie 2014, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a României (BNR). Populatia a sustinut creditarea in lei, cu un avans de 24,7% al imprumuturilor fata de 30 iunie 2014. Bancherii au vandut in primele cinci luni din acest an credite noi de circa 20 mld. lei, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.
Cresterea creditării din ultimele luni este sustinuta exclusiv de imprumuturile in lei (cu precadere credite imobiliare ), care au ajuns la 102 miliarde de lei, in timp ce creditarea in valuta continua sa se prabuseasca cu 13% an la an.
Un consum exagerat va duce la un nou „bubble imobiliar”
In ultimele luni, bancile au ajuns sa dea mai multe credite chiar decat in perioada de dinainte de criza. Aproape 1 miliard de lei pe luna iau romanii de la banci pentru a-si cumpara sau reface casele.
Cererea de credite pentru locuinte a explodat, astfel ca in lunile martie si mai, bancherii au dat cate 900 de milioane de lei pentru imprumuturi imobiliare, cu peste 80% mai mult fata de aceeasi perioada din 2008, ultimul an inainte de criza.
Radu Craciun, economist-sef BCR: „Cauzele sunt mai multe: sunt legate de scaderea dobanzilor, de faptul ca exista un sentiment pozitiv in piata, care are ca sursa cresterile salariale care au aparut in ultima perioada si este si rezultatul nevoii inca mari a populatiei de a cumpara case”, a declarat pentru Digi24.
BNR atentioneaza, din nou
Valentin Lazea, BNR: „Pe acest trend de consum ce credeti ca vor face oamenii care au acum dobanzi de 2 la suta in banca, de abia le acopera inflatia? Vom asista iarasi la un bubble, la o goana inspre imobiliare”.
Semnale de alarma sunt si la nivel european. Analistii de la agentia de rating Moody’s sustin ca banii ieftini vor duce la bule imobiliare in Germania, Marea Britanie si Norvegia.