Creditele in lei sunt la turatie maxima, datorita dobanzilor minime dar si a cresterilor salariale. In februarie, stocul total pentru creditele in lei a ajuns la 126,8 mld. lei, fiind in crestere cu aproape 14% fata de aceeasi perioada de anul trecut.
Dupa restrictiile impuse de BNR in 2012, romanii nu mai pot accesa atat de usor credite in valuta. Iar acest demers este evident abia acum. In 2015, creditele in valuta si cele in lei erau aproape egale.
In 2016, ponderea creditelor in valuta si lei s-a inversat. Acum, ponderea imprumuturilor in lei este mai mare decat cea in valuta: avem 57% – credite in LEI.
Datele BNR, arata ca soldul creditelor in valuta a scazut cu aproape 14%, la mai putin de 46 de miliarde de lei. Valoarea creditelor in lei acordate populatiei a urcat insa cu 24%, pana la 67,1 de miliarde de lei.
Conditiile de creditare se vor inaspri usor in cazul imprumuturilor de consum acordate populatiei in primul trimestru al acestui an, reiese din cel mai recent sondaj realizat de BNR. Doar conditiile de acordare pentru creditele ipotecare se vor mentine la standardele anterioare.
Daca datele Bancii Centrale vor arata ca in T1 cererea a continuat sa fie una ridicata, BNR ar putea interveni
Cu toate acestea, cererea de credite se va majora semnificativ atat in cazul imprumuturilor de consum acordate populatiei, cat si pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, considera analistii, daca BNR nu va decide sa intervina cu masuri de prudentialitate.
Sursa principla a banilor pentru credite o constituie depozitele, care au crescut consistent, ceea ce reduce riscul de contagiune.
La 28 februarie 2017, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei inregistrau o crestere de 12,7% (12,4% in termeni reali) fata de 29 februarie 2016. Asta permite bancilor sa dea credite doar din depozite, fara sa se imprumute din strainatate.