Noile restrictii impuse de BNR obliga bancile sa se reorienteze spre creditele in lei. Prima banca din sistemul bancar romanesc, BCR, lanseaza “banking in lei”. Dupa anunturile prin care banca lansa credite in lei prin Programul Prima Casa iar apoi anunta ca finanteaza companiile doar in moneda in care incaseaza, a ventit si anuntul soc: BCR renunta la creditele in euro. Cu alte cuvinte, banca se incadreaza in directivele BNR si va acorda doar credite in lei. Insa acest lucru nu inseamna ca pe termen imediat vom vedea o ieftinire a acestor produse. Dar este acest prim pas, unul catre normalitate, urmat de toate bancile? Ce s-a schimbat in sistem de a determinat aceasta decizie? Ce urmeaza?… sunt intrebari ale analistilor, dar si ale clientilor, care deja se gandesc la disparitia acestui produs bancar.
Ce este normal? Finantarea in moneda in care iti castigi veniturile
BNR a impus mai multe restrictii in ceea ce priveste creditele in valuta, ceea ce determina o incadrare mai buna a clientilor pentru creditele in lei, ceea ce este un lucru bun. Este normal sa primesti credite in moneda in care ai veniturile. Specialistii spun ca, pe termen lung, creditele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. Astfel, bancile au redescoperit finantarile in moneda nationala.
Ce urmeaza?
Datele aBancii Nationale arata o tendinta de scumpire a creditelor in lei in lunile iulie si august. Mai mult, unii analisti se asteapta ca BNR sa majoreze dobanda de referinta in urmatoarea sedinta, din cauza inflatiei din septembrie.
Si nu ar fi singura scumpire. Din cauza creditelor neperformante, dar si a finantarii limitate de la grupurile mama, bancile au gasit ca solutie pentru majorarea veniturilor cresterea comisioanelor.