Băncile au acordat în perioada ianuarie-mai 2016 credite noi în lei pentru populaţie în valoare de 12 miliarde de lei, în creştere cu 50% faţă de acelaşi interval de timp din 2015, potrivit Mediafax.ro.
Defalcat, creditele noi contractate de populaţie pentru achiziţia de locuinţe au crescut cu 54% în perioada ianuarie-mai şi au atins un volum total de 5 miliarde de lei, în timp ce creditele noi de consum au depăşit 7 miliarde de lei, adică un avans de 44% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor BNR.
La nivelul lunii mai, creditele de consum au crescut cu circa 5%, atât faţă de luna anterioară, cât şi faţă de mai 2015.
Creditele imobiliare au crescut însă cu 17% faţă de aprilie şi cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul total a atins 1,35 miliarde de lei în luna mai. Creditele de consum s-au apropiat de 1,6 miliarde de lei în luna mai.
Avansul creditării este pus pe seama scăderii dobânzilor la lei, preturilor în scădere, iar puterea de cumpărare şi încrederea consumatorilor au crescut pe parcursul anului.
BNR anunța anul trecut că este gata să schimbe regulile de creditare dacă piața se îndreaptă spre un nou boom
De teama unui nou boom al creditelor imobiliare, BNR afirma, in toamna anului trecut, ca ar putea impune noi reguli de acordare a imprumuturilor. „Creditul in lei pentru populatie este singura portiune care creste semnificativ incepand din 2013, cu 20% in acest interval de timp’, spunea Eugen Radulescu, seful Directiei de Stabilitate Financiara a BNR.
Directorul BNR preciza ca aceasta crestere a creditarii, de 20% in doi ani, este inca rezonabila, insa una de 30% nu ar mai fi rezonabila.
Garanții sau un avans mai mare la acordarea creditelor, anunța BNR în septembrie 2015
„Trebuie sa vedem cum evolueaza piata, in cazul in care creditul se va accelera prea rapid, se va putea vorbi despre o serie de masuri cu privire la loan to value. Ar putea fi luata o masura de coborare a plafonului creditului raportat la valoarea bunului care se achizitioneaza cu creditul respectiv. Inseamna un avans mai mare din partea potentialilor împrumutati”, afirma Eugen Rădulescu.