În primele două luni din acest an, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a acordat, în cadrul programului Prima Casă, peste 4.500 de garanții, în valoare de peste 404 milioane de lei. Plafonul total alocat pentru anul 2016 este compus din diferenţa rămasă neutilizată din plafonul anului 2015, în sumă de peste 172,5 milioane de lei, din suma de 200 milioane de lei provenită din rambursările de rate de capital, care au fost utilizate cu prioritate, la care se adaugă plafonul alocat pentru anul 2016 în sumă de 1,3 miliarde de lei.
La solicitarea publicației online www.BankingNews.ro, reprezentanții FNGCIMM ne-au precizat că, din acest plafon în valoare de 1,3 miliarde de lei, s-au acordat până în prezent 400 de garanții în valoare totală de 36.212.602 de lei.
La începutul lunii februarie 2016, FNGCIMM informa, într-un comunicat de presă, că programul Prima Casă s-a derulat fără întreruperi, astfel că de la începutul anului 2016 (n.r. – luna ianuarie) au fost acordate un număr de peste 1.500 garanții, cu o valoare totală a garanțiilor acordate de peste 133 milioane de lei.
În aceste condiții, se poate observa faptul că luna februarie a fost extrem de productivă, românii accesând de două ori mai multe credite Prima Casă decât în luna precedentă. Totuși, în ciuda evoluției înregistrată de cererile pentru credite Prima Casă, reprezentanții FNGCIMM subliniază că discuțiile publice privind aprobarea Legii dării în plată nu au influențat semnficiativ derularea programului guvernamental.
”Dezbaterile din spațiul public pe tema aplicării prevederilor legii dării în plată în cazul creditelor garantate de stat prin FNGCIMM, în cadrul programului Prima casă, nu au influențat semnificativ modul de derulare al programului, numărul solicitărilor de garantare a creditelolor primite din partea finanțatorilor participanți în program încadrându-se în media înregistrată în aceaşi perioadă a anului precedent”, susțin oficialii FNGCIMM.
Potrivit informațiilor furnizate de FNGCIMM publicației www.BankingNews.ro, cei 18 finanțatori înscriși în programul Prima casă în anul 2016 sunt: Alpha Bank, CREDITCOOP, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank, Garanti Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.
În 2015, românii au beneficiat de puțin peste 30.000 de împrumuturi Prima Casă, în valoare totală de 2,52 miliarde de lei.