Sute de mii de romani au ajuns pe mana recuperatorilor de credite. Adica banca de la care ai accesat creditul considera ca nu mai poat recupera banii de la tine si apeleaza la varianta de scoatere in afara bilantului si vinderea debitului catre firmele de recuperare creante – recuperatori, pe o suma foarte mica. Despre aceste sume vorbim, desigur cele declarate de Kruk, Coface si EOS.
Bancile vand mai multe credite neperformante in 2012 si mai des, chiar lunar, spun cei de la Kruk, firma care activeaza in acest domeniu al creantelor comerciale. Astazi aflam din presa cu cat cumpara o firma de administrare a creantelor datoria de la banci si cum cere celor cu restante sa plateasca intreaga suma datorata. Firmele de recuperare cumpara aceste creante la un discount fata de pretul nominal al datoriei. Kruk spune ca achizitioneaza aceste portofolii de creante neperformante cu preturi cuprinse, in general, intre 5% si 8%, „insa acestea pot fi mai mari sau mai mici, in functie de caracteristicile portofoliului, si anume: vechimea acestuia, valoarea medie a creantei, strategia de colectare aplicata, profesionalismul specialistilor companiilor de colectare”. Valoarea medie a unei creante achizitionata de Kruk in primul semestru al anului 2012 este de aproximativ 3.000 de lei.
In acelasi timp, valoarea medie a ratei lunare a unei persoane cu datoriile administrate de Kruk a fost de 270 de lei pe primul semestru al anului 2012.
Astfel, aplicand un procent de achizitie de 5% la creanta medie de 3.000 de lei, inseamna ca o firma precum Kruk plateste 150 de lei si apoi incearca sa recupereze de la datornici o suma cat mai apropiata de pretul nominal al creantei, adica 3.000 de lei. Astfel, din prima rata, in medie, se acopera costul creantei cumparate de Kruk. insa nu toata lumea plateste, astfel ca banii se recupereaza doar de la o parte dintre clienti. Cei de la Kruk spun ca cei mai multi aleg sa coopereze cu firma, fara sa precizat un procent al celor cu care compania se intelege, scrie RTV.net
Potrivit ultimelor date furnizate de BNR, rata creditelor neperformante a ajuns la aproape 17% din volum in primul trimestru al acestui an – un nou record -, de la 8% la sfarsitul anului 2010.
Pretul mediu la care se vand portofoliile de credite neperformante este de 12% din valoare spun reprezentantii altei companii de creante, Coface, nivelul fiind influentat de vechimea si de marimea portofoliilor. Ritmul de crestere al vanzarilor de credite neperformante s-a temperat totusi in acest an, dupa ascensiunea puternica din 2010 si 2011, urmand sa se stabilizeze pe viitor, afirma Constantin Coman, directorul general adjunct al Coface.
Ce sume declara cei de la EOS
„Oferim maximum 25% din valoarea creditului, daca ipoteca este buna (adica nu cine stie ce terenuri in camp – n.n) in vreme ce bancile cer 50%”, spune George Kovacs, director general EOS KSI Romania. In conditiile in care piata imobiliara a cazut deja cu 50% fata de maximele din 2008, rezulta ca bancile ar dori sa vanda creditele cu probleme la pretul actual de piata al imobilelor in vreme ce recuperatorii nu ofera decat jumatate din acesta. Costurile? „La fiecare leu recuperat avem cheltuieli de aproximativ 30 de bani” spune Kovacs, iar perioada medie de recuperare este de 3-5 ani.
Intr-un material viitor iti vom spune si
Ce poti face daca banca vinde creanta unei societati de recuperari creante