În octombrie, valoarea totală a creditelor de consum şi ipotecare a ajuns la recordul de 132 de miliarde de lei, cu 10,5 miliarde de lei în plus comparativ cu finalul lui 2017. Iar faţă de 2008, debitorii sunt mai îndatoraţi cu 33 de miliarde de lei.
Încurajaţi de creşterea salariilor, a pensiilor, de accesul rapid la credite, românii au accesat împrumuturi multe și în 2018 şi au ajuns să datoreze peste 132 de miliarde de lei băncilor, un record al ultimilor zece ani. Creditarea pentru nevoi personale are cel mai mare avânt de după criză datorită creșterii de aproximativ 8% din acest an. Soldul a crescut cu 3,9 miliarde de lei față de octombrie 2017 şi a ajuns la 58 de miliarde de lei. Analiștii consideră că noile condiții impuse de BNR le va limita clienților șansele la un credit de nevoi, așa că, pe final de 2018, aceștia se grăbesc să facă împrumuturi sau să acceseze carduri de credit.
Creşterea dobânzilor a temperat apetitul românilor pentru creditele imobiliare.
Finanțările destinate achizițiilor de locuințe s-au temperat. Acestea au întâmpinat o creștere de „doar” 12%, iar soldul a atins 72,3 miliarde de lei.
Temerea față de nivelul tot mai mare al ROBOR a impus un nou comportament al consumatorilor, consideră economiștii. Prudența se datorează atât creșterii dobânzii Robor, cât și unei stări de expectativă adoptată de unii români. Aceștia consideră că limitarea gradului de îndatorare impus de BNR va determina scăderi pe piața creditării, fiind probabilă o scădere a prețurilor pe piața imobiliară. Acest scenariu poate crea pentru clienții cu venituri mari percepția că au în față o oportunitate de a achiziționa case la prețuri mai mici.
Cât despre soldul creditului neguvernamental, datele publicate de Banca Națională indică o creștere cu 0.8% lună/lună și cu 6.8% an/an – cel mai bun ritm din noiembrie 2017 – și a ajuns la 249.6 miliarde lei în octombrie, nivel record. Evoluția a fost influențată de nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare, dar și de accelerarea cererii înainte de intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2019, a noilor norme de creditare impuse de BNR, mai spun analiștii.