Chiar daca recomanda creditul in moneda nationala, cele mai mari 10 banci din Romania se asteapta ca cererea de credite de consum sa scada in continuare, dupa ce timp de trei trimestre consecutive a fost in declin. De asemenea, creditul pentru casa si teren se afla in scadere. Standardele de creditare pentru creditul de consum s-au inasprit puternic iar populatia inca resimte criza, asa ca bancile nu se asteapta lao crestere a creditarii.
Potrivit sondajului de creditare al BNR pentru primul trimestru, citat de RTV.ro, 6 din cele 10 banci chestionate au inasprit standardele de acordare a creditelor ca urmare a politicii prudentiale a BNR. Deteriorarea asteptarilor privind situatia financiara a populatiei, riscul asociat bonitatii clientilor sau a colateralului au contribuit marginal la cresterea restrictivitatii standardelor de creditare.
Cererea de credite de consum a scazut din nou puternic, procentul net de contractie fiind de 40%, mai mic decat cel din asteptarile institutiilor de credit, iar bancile se asteapta ca si in trimestrul urmator cererea sa scada.
Procentul net reprezinta diferenta dintre procentul bancilor care au raportat cresterea cererii de credite si procentul bancilor care au raportat scaderea acestora. Un procent net pozitiv semnaleaza ca o proportie mai mare de banci a raportat cresterea cererii de credite, in timp ce un procent net negativ presupune ca o proportie mai mare de banci a raportat scaderea cererii de credite. Procentul net este calculat tinandu-se cont de cota de piata a bancilor respondente.
Cererea de credite ipotecare a scazut considerabil in primul trimestru, cu un procent net de 50%.
Potrivit raspunusurilor bancilor, se inregistreaza cele mai multe previzuini pentru o evolutie negativa a sectorului creditarii pentru achizitia de locuinte si terenuri din perioada 2008-2009. in trimestrul 2, procentul net este de -65%, astfel ca bancile se asteapta in continuare la o scadere a cererii de credite ipotecare.
Pretul locuintelor va continua sa scada
Cu un procent net de -50% in primul trimestru, preturile imobilelor a continuat sa se contracte, situatie raportata de mai multe banci fata de T4 2011 (procent net -20%). Bancile estimeaza ca pretul locuintelor va continua sa scada si in trimestrul urmator.