Publicatia online www.BankingNews.ro a aflat din diverse surse, pe care le vom expune in cadrul acestei analize, care este expunerea Volksbank, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Bancpost si Banca Romaneasca pe creditele in franci elvetieni, acordate in perioada 2006 – 2008.
In prezent, potrivit estimarilor aparute in mass-media, expunerea totala a bancilor din Romania pe imprumuturile in CHF depaseste putin 2,1 miliarde de euro. Cifra nu a fost infirmata de reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, ceea ce indica faptul ca estimarea este aproape de realitate.
La nivelul anului 2009, expunerea se apropia de 2,7 miliarde de euro, diferenta fiind data de creditele externalitate de OTP Bank si de imprumuturile finalizate, convertite sau trecute pe pierdere/executate silit (neperformante) in perioada 2009 – 2014.
De altfel, daca nu ar fi externalizat un portofoliu insemnat de credite in franci elvetieni, OTP Bank s-ar fi situat pe unul dintre locurile fruntase in topul expunerii pe acest gen de imprumuturi. Daca luam in calcul declaratiile purtatorului de cuvant al BNR, Dan Suciu, furnizate HotNews (vezi aici), in luna noiembrie 2014, soldul creditelor externalizate valora 6,1 miliarde lei, din care 2,76 miliarde de lei aferente creditelor in alte valute decat euro. Suma de 2,76 miliarde de lei, adica peste 600 milioane de euro, este reprezentata de imprumuturile externalizate in alte valute decat moneda europeana, iar cum in Romania s-au acordat numai credite in lei, euro, dolari, franci elvetieni si putin in yeni japonezi, putem deduce ca aceasta este valoare imprumuturilor in CHF externalizate. Totodata, cum OTP Bank este singura banca din Romania care a externalizat credite in franci, se poate spune ca banca din Ungaria a avut un portofoliu total de imprumuturi in CHF de aproximativ 600 milioane de euro.
Potrivit datelor cuprinse in cadrul unei simulari a Bancii Nationale a Romaniei, facuta publica de agentia de presa Mediafax, bancile cu expuneri importante pe segmentul creditelor in franci elvetieni sunt Bancpost, Volksbank, Piraeus Bank, Bancpost, Banca Romaneasca si OTP Bank.
Din totalul celor 75.000 de persoane care figureaza cu credite in franci elvetieni inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen Bank, 7% Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.
Pornind de la aceasta distributie procentuala a numarului total de clienti, putem deduce ca Bancpost are un portofoliu de aproximativ 25.000 de clienti cu credite in franci elvetieni, Volksbank – in jur de 18.500 de clienti, Piraeus Bank – putin peste 15.000 de clienti, Raiffeisen Bank – 8.800 de clienti, iar Banca Romaneasca – circa 5.500 de clienti.
Din totalul de peste 2,1 miliarde de euro, cat valoreaza creditele in franci elvetieni, conform mai multor surse citate de www.BankingNews.ro si a unor evaluari realizate de publicatia noastra, Volksbank detine jumatate din portofoliu, adica in jur de un miliard de euro.
Urmatoarea este Raiffeisen Bank, care are o expunere de 360 milioane de euro. Informatia a fost furnizata de Raiffeisen Bank International agentiei de presa Reuters, care precizeaza ca filialele institutiei de credit au acordate imprumuturi in franci elvetieni de 2,9 miliarde de euro in Polonia, de 360 milioane de euro in Romania, de 270 milioane de euro in Croatia si de 80 de milioane in Serbia. De asemenea, Raiffeisen Bank International mai are o expunere de aproximativ 220 milioane de euro in Ungaria, in special credite acordate companiilor (vezi aici).
Piraeus Bank avea la finalul anului 2013 un sold al creditelor in CHF in valoare de aproape 1,25 miliarde de lei (circa 280 milioane de euro). Informatia apare in raportul anual care prezinta rezultatele financiare consemnate in 2013 de Piraeus Bank.
Aceleasi documente sunt sursa si pentru evaluarea portofoliului de credite in franci elvetieni detinute de celelalte doua banci grecesti, Bancpost si Banca Romaneasca. Astfel, in cazul Bancpost, la finalul anului 2013, imprumuturile in CHF aveau o valoare de aproape 1,18 miliarde de lei (aproximativ 270 milioane de euro), in timp ce Banca Romaneasca raporta, in aceeasi perioada, o expunere de 1,13 miliarde de lei (putin peste 250 milioane de euro).
Dupa cum se poate observa, Bancpost, banca cu cei mai multi clienti care s-au imprumutat in franci elvetieni, are una dintre cele mai reduse expuneri dintre cele cinci institutii, ceea ce indica faptul ca portofoliul cuprinde mai cu seama persoane cu finantari mai mici. La polul opus avem situatia Banca Romaneasca, unde circa 5.500 de clienti detin credite in valoare de 255 milioane de euro.
NOTA. Toate cifrele prezentate pot fi usor supra-evaluate, daca avem in vedere stingerea, conversia sau neperformanta unor credite in franci elvetieni.