Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Cum iti cresti afacerea in 2013?
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Consultanta > Cum iti cresti afacerea in 2013?
Consultanta

Cum iti cresti afacerea in 2013?

Cornel Dinu
Last updated: 29/01/2013 1:32
Cornel Dinu 12 ani ago
Share
SHARE

[dropcap]P[/dropcap]ostura de antreprenor in aceasta perioada poate fi dificila sau extrem de avantajoasa, in functie de o serie de factori. Unii dintre acesti factori sunt sub controlul direct al antreprenorului, altii sunt total neinfluentabili.

Contents
Asigurarea resurselor financiareOptimizarea costurilor bancareManagementul si mai atent al afacerii (daca este posibil)

Desi factorii asupra carora nu prea exista capacitate de influentare au, pentru un IMM, o putere suficient de mare (exemplu: deciziile autoritatilor legate de impozitare, norocul de a fi intr-un sector de business pe crestere, puterea de negociere mai mica in raport cu marii jucatori, etc), in acest articol, vom atinge cateva dintre lucrurile pe care antreprenorul ar fi bine sa le urmareasca, in 2013, pentru a se asigura ca a facut tot ce tinea de propriile capacitati astfel incat afacerea sa fie cat se poate de stabila si profitabila.

Asigurarea resurselor financiare

Este din ce in ce mai clar ca aceasta va fi provocarea cea mai mare in anul 2013. Avand in vedere ca, la nivelul economiei europene si locale, balanta riscurilor ramane inclinata in sens negativ, este esential pentru orice IMM sa identifice si sa isi asigure cat mai bine resursele financiare necesare, indiferent daca planurile pentru anul care abia a inceput presupun dezvoltare, consolidare sau optimizare.

Indiferent de sursa acestor finantari (economii proprii, fonduri atrase sau credite bancare), identificarea lor ar trebui facuta cat mai devreme, in luna ianuarie.
In cazul in care se mizeaza pe credite bancare, atunci ar trebui ca discutia cu bancherul sa aiba loc cat mai curand si, pe cat posibil, sa se deruleze pe baze cat mai concrete si mai realiste.

Pe diferite piete este uzual ca, in cazul unei relatii cu traditie, antreprenorul si bancherul sa se intalneasca la inceput de an, iar omul de afaceri sa primeasca, dupa analiza de rigoare, un plafon de finantare disponibil in anul care urmeaza, fara a se obliga sa-l utilizeze imediat. Este confortul necesar pentru a-si putea planui business-ul, stiind ca are sustinerea financiara necesara.

In aceasta idee, antreprenorul ar trebui sa devina din ce in ce mai selectiv in alegerea institutiei bancare cu care lucreaza (care ar trebui sa fie una stabila, cu putere financiara si cu o strategie clar asumata pentru genul respectiv de afacere). Stim cu totii ca reusita in business este de cele mai multe ori strans legata de calitatea partenerilor, iar banca poate juca un rol important in sustinerea sau propulsarea unui business cu potential.
In acelasi timp, devine tot mai importanta relationarea cu un bancher bine pregatit si cu adevarat preocupat pentru viitorul clientilor, pe care il recunosti foarte usor printr-un test din cateva puncte:
* nu incearca sa vanda un produs bancar imediat
* este interesat sa viziteze compania, sa vada magazinul/depozitul/spatiul de productie, etc, nu sa se intalneasca cu antreprenorul in sediul bancii
* este dornic sa inteleaga afacerea, noteaza mult, face scheme, este capabil sa discute in detaliu despre balanta firmei si despre planurile concrete de viitor

Optimizarea costurilor bancare

Dincolo de costurile operationale, costurile financiare sunt din ce in ce mai importante. Daca este permisa o comparatie cu telecomunicatiile, aproape nicio companie serioasa nu mai plateste convorbirile telefonice “la bucata”, ci are un abonament.

Este extrem de probabil ca in anul 2013 dobanda de credit sa creasca (dintr-o serie de factori ce tin atat de conditiile de piata, deciziile supraveghetorilor locali si internationali, cat si de situatia particulara a sistemului bancar romanesc), asa ca achizitionarea unui “pachet” sau “abonament” pentru operatiunile bancare, in cazul in care este facuta cu intelepciune, devine cu atat mai necesara pentru a optimiza costurile totale asociate cu banca. Avem, in acest sens, clienti care si-au redus pana la 30% cheltuielile doar prin achizitia unui pachet special conceput pentru IMM-uri.

Managementul si mai atent al afacerii (daca este posibil)

In functie de domeniul de activitate, exista o serie de particularitati, insa urmatoarele puncte sunt general valabile :
* Monitorizarea mult mai atenta a productivitatii – indiferent daca se refera la numarul de unitati produse pe unitatea de timp sau numarul de telefoane pe care trebuie sa le dea agentii de vanzari pentru atragerea de clienti noi.
* Controlul strict al stocurilor – in cazul in care activitatea firmei presupune necesitatea existentei unor produse pe stoc, controlul foarte atent al stocurilor inseamna, de fapt, profit mai mare. Exista intotdeauna riscul sa nu ai pe stoc produsul pe care il doreste clientul cel mai important, insa aceste stocuri sunt sustinute, mai intotdeauna, de o linie de credit la care se plateste dobanda.
* Controlul foarte strict al creantelor – deoarece recuperarea datoriilor mai tarziu, sau si mai rau, niciodata, inseamna pierdere. De asemenea, efortul asociat cu recuperarea creantelor rau-platnicilor este mult mai mare decat instituirea unui sistem (automat sau semiautomat) de urmarire a incasarilor.

Multe banci pun la dispozitie rapoarte de cash-flow pe baza cecurilor si biletelor la ordin depuse spre incasare, iar urmarirea clientilor care platesc cu ordine de plata se poate face printr-un software deloc costisitor.

Este ideal sa existe in companie un sistem integrat de gestiune, un program care sa gestioneze tot fluxul, de la intrarea materiilor prime, la gestiunea productiei, stocurilor si clientilor, insa daca acest lucru nu este posibil (sau investitia este prea mare), atunci se pot dezvolta module simple pentru fiecare faza in parte.

Identificarea de clienti noi (si eventual a altor piete) – este vitala pentru a asigura dezvoltarea afacerii. Un important avantaj cu care o banca puternica, parte a unui grup solid, poate sa vina in sprijinul clientului IMM este facilitarea accesului pe noi piete, inclusiv externe, cu ajutorul experientei si cunostintelor acumulate acolo. Exista o serie larga de oportunitati care trebuie identificate ca atare si ulterior utilizate.

De exemplu, Romania este a patra tara din lume (dupa Singapore, Hong Kong si Coreea de Sud) dupa calitatea internetului, insa afacerile romanesti sunt inca prea putin promovate pe acest canal de vanzare. De asemenea, antreprenorul ar trebui sa solicite in permanenta bancherului informatii legate de orice produs nou care sprijina dezvoltarea afacerii, orice tip de garantie noua (romaneasca sau internationala, subventionata sau nu), orice oportunitate de a vinde pe alte piete.

Foarte probabil, bancile cu o retea internationala puternica au informatii si contacte actualizate, iar tendintele internationale ajung in Romania din ce in ce mai rapid.

Nu in ultimul rand, banca ar trebui sa sprijine mai mult antreprenorul pentru intelegerea notiunilor esentiale din analiza financiara si analiza de cash-flow, deoarece asta va conduce atat la o economie a costurilor financiare (in general dobanda creditului ia in calcul si rating-ul clientului, care este generat de rezultatele financiare inregistrate in balanta), iar o urmarire atenta a cash-flowului poate optimiza cheltuielile cu liniile de credit.

De asemenea, un cash flow controlat permite antreprenorului sa se finanteze si cu ajutorul factoring-ului, care asigura resursele financiare fara a avea nevoie de nicio garantie materiala sau de vreun fond de garantare.

Daca 2013 va fi un an mai bun decat 2012 sau nu, vom afla impreuna cat de curand. Important este sa ne asiguram ca facem, impreuna, tot ce tine de noi ca sa crestem sansele unei performante de business cat mai bune. Daca noi putem ajuta, este de ajuns sa trimiteti un mail catre Vreausafacbusinessmaimult@unicredit.ro si in 24 de ore veti fi contactat.

Analiza realizata de
Codrut Nicolau
Director de vanzari SME, UniCredit Tiriac Bank

You Might Also Like

Patria Bank a finanțat cu aproape 60 de milioane de euro companiile locale mici și foarte mici și a semnat cu FEI o extindere de 62 de milioane de euro a plafonului de garantare, pentru acordarea de noi finanțări în cadrul programului EaSI

Plata cu cardul, disponibilă și în piețele Matache și Domenii. 86 de POS-uri au fost montate în patru piețe din România

Patria Bank a semnat un nou acord de 100 milioane de lei pentru garantarea creditelor antreprenorilor mici și mijlocii și astfel volumul finanțărilor se apropie de 42,3 milioane de euro

MasterCard şi Patria Bank introduc plata cu cardul în piaţă

Patria Bank a finanțat antreprenorii locali cu peste 80 milioane de lei doar în 2018, în cadrul programului EaSI cu garanție de la Uniunea Europeană

TAGGED: UniCredit Tiriac Bank, Codrut Nicolau
Cornel Dinu 29/01/2013
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Traian Halalai, EximBank: Suntem pregatiti sa raspundem solicitarilor mediului de afaceri
Next Article Bancpost scoate la concurs 4 posturi in Miercurea Ciuc

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Patria Bank a finanțat cu aproape 60 de milioane de euro companiile locale mici și foarte mici și a semnat cu FEI o extindere de 62 de milioane de euro a plafonului de garantare, pentru acordarea de noi finanțări în cadrul programului EaSI

5 ani ago

Plata cu cardul, disponibilă și în piețele Matache și Domenii. 86 de POS-uri au fost montate în patru piețe din România

6 ani ago

Patria Bank a semnat un nou acord de 100 milioane de lei pentru garantarea creditelor antreprenorilor mici și mijlocii și astfel volumul finanțărilor se apropie de 42,3 milioane de euro

6 ani ago

MasterCard şi Patria Bank introduc plata cu cardul în piaţă

6 ani ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?