Tendinţa descendentă şi pentru moment relativ lentă a leului are, din păcate, şanse de continuare, a declarat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist la XTB România, menţionând că lunile următoare ar putea să ne aducă chiar niveluri de peste 4,9 lei pentru un euro.
Aceeași opinie o împărtășesc tot mai multi economiști. Iancu Guda considera că în lunile următoare putem avea un curs de 5,5 lei pentru un euro. Dragoş Cabat, preşedinte CFA România: „Un curs normal sau corect al leului faţă de euro în acest moment este undeva între 4,85 şi 4,95, poate chiar spre 5. La jumătatea anului viitor are mari şanse să se ducă către 4,95”, consideră analistul într-o analiză pentru Știrile ProTV.
Moneda națională se afla sub o presiune continuă din cauza deficitelor, a inflației și a populismului politic
„EUR/RON revine în atenţia pieţelor după o ‘letargie’ prelungită de vară, într-o mişcare cu caracter regional. Fluctuaţii nefavorabile au înregistrat cumulat în debutul lunii şi zlotul polonez sau forintul şi chiar şi coroana cehă, aflată în alte ocazii în poziţie relativ mai bună. Pentru leu, tendinţa descendentă şi pentru moment relativ lentă are, din păcate, şanse de continuare. Presiunea vine atât din factori macro de scară globală sau europeană, incluzând efectul economic al pandemiei, cât şi din poziţia fiscal-bugetară sensibilă a României.
Apropierea alegerilor poate juca şi ea un rol, deşi, deocamdată, acesta nu pare a fi factorul principal. Tensiunile merg spre o ajustare prin curs, câtă vreme dobânzile sunt la niveluri coborâte, şi lunile următoare ar putea să ne aducă chiar niveluri de peste 4,9 (lei – n. r.) pentru un euro. Suntem în proces de analiză a desfăşurărilor recente, însă, pentru moment, estimarea de 4,96 (lei – n. r.) pentru finele anului rămâne în picioare. Reţinem însă că nivelul de nesiguranţă e înalt şi foarte multe depind de rezolvarea mai rapidă sau mai lentă a pandemiei”, a declarat Claudiu Cazacu pentru Agerpres.ro.
Criza economică a adâncit multe probleme economice, iar economiștii consideră că tendința de depreciere a leului va continua.
Iancu Guda, CFA, EMBA, declara în această dimineată că în curând vom vedea „un euro cotat de BNR la 5 sau chiar la 5,5 lei”. Deprecierea monedei naționale vine pe fondul deficitului în creștere dar și a inflației, a mai explicat Iancu Guda în direct la Digi 24.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt de la BNR, evidentia ieri cum politicile pot dezechilibra bugetul de stat, cu o referire clară la majorarea pensiilor cu 40%, în loc de 14% cât stabilise guvernul.
Întrebat dacă perioada dinaintea alegerilor prin care trece România are vreo influență asupra cursului valutar, oficialul a răspuns: „Cu siguranță că situația politică întotdeauna influențează cursul într-un fel sau altul”.
„Există un risc suplimentar de depreciere, de a pune presiune suplimentară pe curs, pentru că în permanenţă cheltuielile publice nu par a fi ţinute sub control. De vreme ce reluăm, se pare, discuţia legată de majorarea pensiilor, legate de majorări salariale care presupun cheltuieli, creşteri de deficite”.
Leul s-a depreciat, luni, cu 0,60 bani faţă de euro (0,12%), moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,8552 lei/euro.