Curtea Constitutionala a respins exceptia invocata de catre banci. Astazi, Curtea a respins exceptiile de neconstituionalitate invocate pentru art. 12-13 din Legea 193/2000. Bancile au cerut ca urmatoarele doua articole din legea 193/2000, baza proceselor cu bancile atat individuale cat si colective sa fie declarate neconstituionale, fapt ce a fost respins de catre CCR. Aceasta decizie va permite ANPC sa ceara tribunalului excluderea din contractele de credit a clauzelor abuzive cu efect erga omnes (pentru toti clientii).
Avocatul Piperea a anuntat si salutat decizia CCR pe pagina personala de Facebook
„De acum procesele de tip class action prin care bancile (si ceilalti profesionisti) vor fi obligate sa evacueze clauzele abuzive din toate contractele lor cu consumatorii se vor putea castiga en fanfare!”
Ce prevad articolele in cauza
Art. 12
1) In cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, organele de control prevazute la Art. 8 vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
(2) La cererea de chemare in judecata va fi anexat procesul-verbal intocmit potrivit Art. 11.
(3) Asociatiile pentru protectia consumatorului care indeplinesc conditiile prevazute la Art. 30 si 31 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, il pot chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune care contin clauze abuzive, la instanta prevazuta la alin. (1), pentru ca aceasta sa dispuna incetarea folosirii acestora, prin eliminarea clauzelor abuzive. Dispozitiile Art. 13 alin. (1) si (4) sunt aplicabile.
(4) Dispozitiile alin. (1)-(3) nu aduc atingere dreptului consumatorului caruia i se opune un contract de adeziune ce contine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de actiune ori pe cale de exceptie, in conditiile legii.
Art. 13
1) Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizae in cadrul activitatii profesionale.
(2) In cazul prevazut la alin. (1), instanta va aplica si amenda contraventionala prevazuta la Art. 16.
(3) Daca instanta constata ca nu sunt clauze abuzive in contraact, va anula procesul-verbal intocmit.
(4) Hotararea este supusa numai apelului.ptiile de neconstituionalitate invocate de mai multe banci din Romania.
Legea 193/2000 reprezint o transpunere a Directivei 13/1993. Se asteapta motivarea instantei pentru clarificari.