BNR a trimis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis in care propune retrimiterea legii privind “darea in plata” in Parlament si verificarea constitutionaliatii acesteia, potrivit vice-guvernatorului Bogdan Olteanu. BNR considera necesara revizuirea legii, deoarece incalca prevederile constitutionale si Directiva 17 a creditului ipotecar.
„Daca legea privind darea in plata in forma actuala, va produce efecte adverse si instabilitate, daca va crea nedreptati, daca va aduce privilegii necuvenite unora si obligatii excesive altora atunci este vina noastra a tuturor, inclusiv a BNR, ca nu am reusit sa convingem prin argumente obiective si rationale”, a declarat astazi intr-o conferinta de presa Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.
BNR: 459.347 de clienti detin credite cu ipoteca
„Conform situatiei la sfarșitul lunii octombrie 2015, se aflau in derulare 491.600 de contracte de credit cu garanții ipotecare/imobiliare acordate unui numar de 459.347 debitori (unii debitori au mai multe credite). Din totalul acestor credite doar aproximativ 37% erau credite ipotecare, pentru achiziție de locuințe. Diferența de circa 63% sunt credite pentru investiții imobiliare sau alte credite cu garanții imobiliare. Din totalul celor care și-au achiziționat o casa, 3.742 de persoane fizice au restanțe de peste 90 de zile, acestea fiind cel mai probabil in reala dificultate financiara. Restul restanțelor – aproximativ 14.500 de restanțieri peste 90 de zile apar la creditele pentru dezvoltari imobiliare sau la creditele de consum garantate cu ipoteci (terenuri, locuințe, depozite colaterale, alte bunuri neimobiliare etc). Desigur sunt și alți debitori cu restanțe sub 90 de zile precum și buni platnici care iși achita cu greu ratele scadente și care au nevoie de sprijin.
Suma restanta totala la creditele cu garanții ipotecare este de 3,9 miliarde lei, din care numai 702 milioane lei (18%) la creditele ipotecare, deci la creditele pentru achiziția de locuințe.
Vedem, de asemenea, ca 1.317 persoane au luat credite cu valori intre 150 de mii și 500 de mii de euro, 60 de persoane au luat credite cu valori intre 500 de mii de euro și 1 milion de euro, 21 de persoane au luat credite cu valori intre 1 și 2 milioane de euro și 4 persoane au luat credite cu valori peste 2 milioane de euro.
Suma valorii creditelor luate de aceste 1402 persoane este de 1,7 miliarde lei (cca. 1,2 milioane lei per credit). Aceste date indica faptul ca exista credite pentru care nu se justifica o funcție de protecție sociala a legii.
Mai mult, se observa ca, pe masura ce crește valoarea creditului, se inrautațește disciplina de plata – riscul de neplata (raportul dintre suma restanta și suma datorata) crește astfel: de la 1.7% pentru creditele ipotecare sub 150 de mii de euro la 47,6% pentru creditele ipotecare peste 2 milioane de euro, și 100% pentru creditele pentru investiții imobiliare.
In forma actuala, Legea poate genera risc sistemic, implementarea acesteia afectand stabilitatea financiara și funcționarea instituțiilor de credit si putind conduce la costuri pentru contribuabil. Analizele ce stau la baza acestei evaluari sunt mai curand optimiste, intrucat nu pot evalua, in stadiul actual, decit efectele de runda intai ale propunerii” mai spune vice-guvernatorul in prezentarea avuta in cadrul conferintei de presa.
Citeste aici argumentele juridice si etice, enumerate de vice-guvernator, ce fac din legea darii in plata o lege imperfecta, revizuibila in totalitate.