Senatorii juristi si cei din comisia de buget au pregatit deja raspunsul cerut de Finante „cu celeritate”, privind notificarea Raiffeisen Bank International legata de darea in plata, potrivit HotNews.ro. Dupa ce au votat unanim legea, senatorii transmit Finantelor ca Parlamentul nu poate fi abordat intr-o maniera „comerciala” si ca nicio structura a Senatului nu are competenta de a se angaja in consultari si negocieri in sensul celor solicitate de Raiffeisen Bank International. Competenta apartine exclusiv Finantelor, spun senatorii.
Raspunsul nu a fost inca transmis, urmand sa fie semnat, parafat si datat, dar hartiile sunt deja pregatite, scrie Dan Popa in HotNews.ro
Austriecii spun ca s-a incalcat un Tratat international, lucru asupra caruia Statul a fost prevenit si ca asta nu va ramane fara consecinte financiare. Aceste eventuale consecinte vor fi platite de la buget, dupa cum spune legea.
Curtea Constitutionala va analiza in 11 octombrie deja celebra lege pentru a vedea daca este constitutionala sau nu.
Prin urmare, s-ar putea sa asistam la un paradox, sustine Dan Popa: e propusa o lege cu grave carente constitutionale, legea e promulgata de Presedinte fara s-o atace la CCR pentru ca e „in regula”, premierul spune si el ca nu va ataca la Curtea Constitutionala, Raiffeisen spune ca nu e deloc in regula si notifica Romania.
Darea in plata este „stramba” Era necesara o departajare a cazurilor sociale fata de debitorii cu investii: unii au dat in plata pensiuni, altii au renuntat la 8 credite
„Repet: o forma de a sprijini cazurile sociale trebuia gasita, dar nu printr-o lege care sa permita si celor cu 8 credite, de pilda, sa dea in plata. Se puteau gasi punctual solutii fiscal-bugetare de a-i ajuta direct pe cei care nu faceau fata ratelor, fara a-i pune pe toti la plata- si pe cei care nu vor si pe cei care nu pot plati”, conchide Dan Popa.