Dobanzile la depozitele in lei sunt mai mari decat cele la euro. Face insa acest lucru automat mai atractiva economisirea in lei sau e mai bine sa ne uitam la depozitele in euro? Dobanzile la depozitele in lei la termen de 6 luni variaza intre 4,4% si 6,9% pe an. La euro, bancile nu platesc mai mult de 4,7%, si dobanzile pleaca de la 2,4% pe an, potrivit unei analize economica.net
Dobanda nominala nu arata, insa, cat de multi bani castigam din economisire in mod real, daca exista un castig. Pentru asta trebuie sa luam in calcul si erodarea valorii banilor prin inflatie. Statisticile oficiale arata ca rata anuala a inflatiei a fost de 4,56% in noiembrie.
Asa ca, este nevoie de cel putin o dobanda de 5,43% (daca se adauga impozitul de 16%) doar pentru a ne proteja economiile de inflatie.
La cat trebuie sa ajunga leul pentru ca depozitul in euro sa renteze
La un depozit pe 6 luni de 1.000 de euro echivalent in lei la cursul BNR din 31 decembrie 2012 (4.428,7 lei), dobanda neta obtinuta variaza intre 127 de lei si 78 de lei, in functie de banca.
Depozitul de 1.000 de euro, in euro, aduce in 6 luni o dobanda de maximum 19 euro si minimum 6 euro, in functie de banca, adica 84 de lei, respectiv 26 de lei. Ambele exemple sunt prezentate prin scaderea impozitului de 16% catre stat, dar fara eventualele comisioane de cont curent sau retragere la scadenta.
Astfel, se observa lesne ca economia in lei aduce mai multi bani decat cea in euro la un curs constant. Bancile au, in acest moment, o prognoza de curs de 4,4 – 4,75 lei/euro pentru 2013.
Insa, pentru ca cea mai buna oferta in euro sa o egaleze pe cea mai buna in lei, este nevoie ca leul sa se deprecieze la 4,47 unitati pentru un euro in sase luni sau cu doar aproximativ 1%. Vorbim in acest caz de suma totala rezultata din depozit, pentru ca aprecierea/deprecierea euro in fata leului afecteaza intreaga suma economisita – in cazul nostru, 1000 de euro + dobanda neta platita.
Datele BNR privind dobanzile medii arata ca la euro bancile platesc 3,42% pentru depozitele la termen de pana la un an, in timp ce la lei dobanda medie este de 5,63%. Aplicate la exemplul de mai sus, cele doua depozite aduc 14 euro (63 de lei), respectiv 114 lei in 6 luni – suma neta. Euro ar trebui sa ajunga la 4,48 de lei pentru ca oferta in euro sa genereze, in total, aceeasi suma echivalenta in lei ca in cazul ofertei in moneda nationala.
Interal aici