Bancile au redus dobanzile la depozite in special pentru termene scurte, dar ratele pentru economiile pe termen mai lung au ramas atractive fata de ce se intampla in acest moment pe piata mondiala, unde se platesc dobanzi de 0,5% pe an, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Pana acum bancile s-au „repezit” sa reduca dobanzile la depozite, imediat ce BNR a anuntat „taierea” dobanzii cheie
„Avem o anumita grija si semnalele noastre au fost ca bancile sa nu se repeada sa reduca rapid ratele de dobanda la economisirile in lei. Nu pot sa spun ca ne-au ascultat. A fost un mesaj mai degraba. Le-am spus sa-si pastreze surse cat mai stabile, in conditiile in care am anuntat ca stimulam creditarea in moneda nationala”, a explicat Isarescu, intrebat daca se astepta ca bancile sa reduca din nou dobanzile la depozite.
El a completat insa ca bancile s-au grabit sa reduca dobanzile in special la depozitele mai scurte, iar la termene mai lungi au mentinut dobanzi atractive. „Daca ne uitam la nivelul din prezent la ratele dobanzilor la creditele acordate comparativ cu luna mai sunt cateva procente bune. O fi fost si nemultumiri (…) Adunand toate tendintele, cred ca bancile vor gasi calea cea dreapta, sa se apropie mai mult de clienti, sa si cultive, sa extinda gama de instrumente de creditare si sa-si plateasca datoriile”, a mai spus guvernatorul BNR.
Ce dobanzi practica bancile pe termen scurt
Pentru depozitele in lei, infiintate pe o perioada de o luna, bancile practica dobanzi mine in piata, de maximum 4,75%- Bank of Cyprus, insa urmatoarea oferta vine de la Nextebank, cu doar 4,25%
Pentru depozitele in lei, infiintate pe o perioada de 3 luni, bancile platesc cel mult 5% – Bank of Cypus sau 4,75% – Nextebank .
Pentru 6 luni, la un depozit clasic, bancile ofera 4,95% – Nextebank, 4,79% – Millennium Bank sau 4,75% – TBI Bank.
Situatia difera atunci cand decizi sa economisesti pe termen lung
Pentru un depozit constitui pe 9 luni, TBI Bank vine cu o dobanda de 6,90%. Alte oferte pe maxime in piata, intalnesti la 5,12% la Marfin Bank sau 5,10% la Nextebank.
Paradoxul vine atunci cand doresti sa faci un depozit mai mare, pe 2 ani. Bancile nu au dobanzi atractive pe acest segment. Bancherii mizeaza acum pe alte avantaje si mai putin pe dobanda oferita.
Doar depozitele constituite online mai au sanse de „supravietuire”. Dobanzile pot atinge in acest caz, depozit constituit online, 5,20% – ProCredit Bank, in timp ce dobanda maxima platita la un depozit clasic este de doar 5%, intalnita la aceeasi banca. Insa, observam ca aceste dobanzi practicate la depozitele clasice de 5% sunt identice cu cele oferite la 3 luni, deci aceste produse devin neinteresante pentru clienti.